Konstantin Samofalov o izostanku Srbije na ruskoj "crnoj listi": Vučiću je najteže jer odlučuje o sudbini sveta 1foto FoNet

To što se Srbija nije našla na listi neprijateljskih država Ruske Federacije nema baš nikakve veze sa ulogom predsednika Srbije, Aleksandrom Vučićem, koji nema apsolutno nikakav uticaj na reakcije Rusije – ocenjuje za Danas Konstantin Samofalov, funkcioner Socijaldemokratske stranke.

Vlada Rusije odobrila je juče spisak država i teritorija koje, kako se navodi, „vrše neprijateljske akcije protiv Rusije, njenih kompanija i građana”.

Na listi su Sjedinjene Američke Države i Kanada, države Evropske unije, Velika Britanija, Ukrajina, Crna Gora, Švajcarska, Albanija, Andora, Island, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Severna Makedonija, kao i Japan, Južna Koreja, Australija, Mikronezija, Novi Zeland, Singapur i Tajvan.

Konstantin Samofalov u ironičnom tonu komentariše izveštavanje tabloida bliskih vlasti koji ovakav ishod – izostanak Srbije na ruskoj “crnoj listi” – pripisuju vrednostima spoljne politike koju sprovodi predsednik Srbije.

– Iako je Vučiću, svakako, najteže jer odlučuje o sudbini sveta, kako prenose tabloidi, zapravo, jedino u čemu je uspešan je stalna kuknjava i zloupotreba ovog teškog pitanja u izborne svrhe – kaže naš sagovornik.

Konstantin Samofalov o izostanku Srbije na ruskoj "crnoj listi": Vučiću je najteže jer odlučuje o sudbini sveta 2

Samofalov napominje da primećuje da pojedinci priželjkuju da se Srbija nađe na listi neprijateljskih država Ruske Federacije, što je, ističe on, potpuno neshvatljivo.

– Zašto bismo želeli da budemo na bilo čijoj crnoj listi, zar nismo dovoljno puta u svojoj istoriji bili u takvoj ulozi? Zašto bismo preko svake mere narušavali odnose sa državama sa kojima imamo prijateljske i strateške odnose? Naravno, ne mogu ni da shvatim navijače ideje da ne poštujemo teritorijalni integritet i suverenitet svake članice UN, pa i Ukrajine. Oni se time praktično zalažu da sami priznamo secesiju Kosova – zaključuje Konstantin Samofalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari