Konstituisan Parlamentarni forum Srbija – Republika Srpska 1foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

U Banjaluci je danas održana konstitutivna sednica Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska, koja je, kako su ocenila dvojica predsedavajućih, Igor Žunić i Dušan Marić, istorijski korak.

Članove Foruma pozdravio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, istakavši da je ovaj forum konstituisan na zakonskim osnovama i svim njegovim članovima poželeo srećan rad i uspešnu saradnju, prenosi RT RS.

Član Parlamentarnog foruma, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Milimir Vujadinović, istakao je da je sutra tačno 17 godina kako je Parlamentarna skupština BiH ratifikovala Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske, koji predviđa i ovaj vid saradnje do kojeg je napokon došlo.

Usvojen je Poslovnik o radu, prema kojem će Forum zasedati dva puta godišnje, a čini ga 11 poslanika iz Srpske i isto toliko iz Srbije.

Reč je o poslanicima iz vlasti i opozicije, iz Srpske su uključeni i potpredsednici skupštine iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Zadatak ovog foruma, između ostalog, biće upućivanje njegovih akata, zaključaka i predloga skupštinama Srpske i Srbije, a komuniciraće i sa međunarodnim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari