"Sve je enigma zbog tesne većine naprednjaka i eventualnih preletača": Danas je konstitutivna sednica Skupštine grada Niša 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO)

Posle više od dva meseca od lokalnih izbora u Nišu, za ponedeljak 12. avgust zakazana je konstitutivna sednica Skupštine grada, čiji tok se među budućim odbornicima označava kao „enigma“, pre svega zbog bezmalo izjednačenog broja odbornika naprednjaka i opozicije.

Do sada se u javnosti spekulisalo da na ovoj sednici može biti formirana većina od strane koalicije oko Srpske napredne stranke, ili većina od strane četiri liste koje su u kampanji nastupale kao opozicija, ili započeti „parlamentarna kriza“ koja će se verovatno završiti ponavljanjem izbora.

Predstavnici opozicije su navodili da od izbora do danas naprednjaci „pokušavaju da kupe neke opozicione odbornike“, ali da „veruju da u tome neće uspeti“.
txt preletanje

Među njima je bilo mišljenja i da bi se moglo dogoditi da neki odbornici sa liste „Aleksandar Vučić- Niš sutra“ „prelete“ u opozicione redove.

Prema odluci Gradske izborne komisije, koalicija oko SNS je na junskim izborima osvojila 30 mandata, liste koje su u kampanji nastupale kao opozicione- Grupa građana „Dr Dragan Milić“, „Biramo Niš“, „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i „Kreni- Promeni“ takođe 30, a Ruska stranka jedan mandat.

Ovakva odluka omogućava koaliciji oko SNS da ima tesnu skupštinsku većinu, od 31 odbornika, pošto je u savezništvu sa „Rusima“.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika.

Odlazeći predsednik Skupštine Boban Džunić je, prilikom najave konstitutivne sednice, kazao da je „obavešten da lista ’Aleksandar Vučić- Niš sutra‘ ima većinu za formiranje vlasti u gradu“.

Na sednici će se birati predsednik Skupštine grada i njegov zamenik, kao i izvršna vlast- gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća.

Dnevnim redom je predviđeno i postavljanje sekretara Skupštine i njegovog zamenika.

Biraće se i predsednik i članovi Odbora za imenovanje, Odbora za mandatno- imunitetska pitanja i Odbora za administrativna pitanja.

foto poziv na konstituvnu sednicu

Pre glasanja o ovim kadrovskim rešenjima, u tački 2 dnevnog reda predviđa se potvrđivanje mandata odbornicima Skupštine grada, a pod tačkom 3 potvrđivanje mandata (jednom) odborniku, čije ime se ne navodi.

Prema nezvaničnim informacijama, jedna odbornica sa liste koalicije oko SNS nalazi se u inostranstvu na lečenju, zbog čega opozicija ocenjuje da ta lista „neće imati većinu“.

"Sve je enigma zbog tesne većine naprednjaka i eventualnih preletača": Danas je konstitutivna sednica Skupštine grada Niša 2
Ana Eraković: Foto Youtube/Južne vesti/printscreen

Ana Eraković, članica Pravnog tima „Biramo Niš“ i advokatica, ranije je kazala da će broj odbornika koalicije oko SNS i Ruske stranke biti dodatno smanjen i zbog toga bi iz njihovih odborničkih redova trebalo da se izaberu predsednik Skupštine i gradonačelnik.

„Ovakva situacija bi mogla dovesti do neke vrste parlamentarne krize već na konstitutivnoj sednici „, kazala je ona za Danas.

"Sve je enigma zbog tesne većine naprednjaka i eventualnih preletača": Danas je konstitutivna sednica Skupštine grada Niša 3
Đorđe Stanković: Foto Media i reform centar

Đorđe Stanković, nosilac liste „Biramo Niš“, kazao je da je konstitutivna sednica Skupštine grada 12. avgusta „dan kada će se mnoge enigme rešiti“, dodajući da „nije siguran da postoji većina koalicije oko SNS“.

„Poseban skandal će biti ukoliko pokušaju da je obezbede ’kupovinom’ odbornika. Ne verujem da bilo ko iz opozicije sebi sme da dozvoli da preleti u redove SNS. A kako ćemo reagovati ako se to ipak desi- videćete“, rekao je on za naš medij.

"Sve je enigma zbog tesne većine naprednjaka i eventualnih preletača": Danas je konstitutivna sednica Skupštine grada Niša 4
Dr Dragan Milić: Foto BETAPHOTO/B. Ljubisavljević

Dr Dragan Milić, nosilac istoimene liste, takođe je ocenio da koalicija oko SNS nema većinu i da pokušava da je obezbedi „kupovinom“ opozicionih odbornika.

„Oni nude nekim članovima naše Grupe građana i do 200.000 evra da pređu kod njih, a ako ne prihvate- slede sankcije“, rekao je dr Milić za Televiziju Nova.

On nije odgovorio na pitanja Danasa ko su to „oni“, da li su nudili novac ili poslove i tendere u toj vrednosti i da li su ovakvo nuđenje mita prijavili policiji i tužilaštvu.

„Objavićemo sve kada dođe vreme. Sada nam je sva pažnja usmerena na konstitutivnu sednicu Skupštine grada“, kazao je.

On je prethodno rekao da „ima glasina“ da su naprednjaci za konstitutivnu sednicu „obezbedili 34 odbornika“.

„Ako imaju, mi tu nemamo šta dalje da se pitamo. Čestitamo i videćemo ko je prevario građane Niša. A možda bude i 33 odbornika na strani opozicije“, kazao je on novinarima.

"Sve je enigma zbog tesne većine naprednjaka i eventualnih preletača": Danas je konstitutivna sednica Skupštine grada Niša 5
Miodrag Stanković: Foto Ujedinjeni- Nada za Niš

Miodrag Stanković, nosilac liste „Ujedinjeni- Nada za Niš“, koja je u kampanji nastupala kao opozicija, a sada je prate spekulacije da bi navodno mogla da podrži naprednjake, kazao je za Danas da će na konstitutivnoj sednici Skupštine grada „delovati opoziciono“.

„Naša koalicija, koju čini pet stranaka- Novi DSS, Narodna stranka, Dosta je bilo, Socijaldemokratska stranka i Demokratska Unija Roma, i grupa građana ’Niš, moj grad’ delovaće opoziciono u Skupštini grada, u koordinaciji sa ostalim opozicionim grupacijama“, rekao je Stanković, odgovarajući na naše pitanje da li će njihovi odbornici na konstitutivnoj sednici glasati protiv kadrovskih predloga liste „Aleksandar Vučić- Niš sutra“.

Prema podacima opozicije, njihove četiri liste su na gradskim izborima u Nišu osvojile 31 mandat, a aktuelna SNS vlast 29.

I GIK je u svojim odlukama konstatovala da su četiri liste koje su u kampanji nastupale kao opozicija imale 3350 glasova više od koalicije oko SNS i Ruske stranke zajedno.

Predstavnici opozicije su u izbornoj noći saopštili da je „Niš slobodan grad“, a nakon toga obećavali da će se „odbraniti izbornu volju građana, koji su većinski glasali protiv SNS vlasti“.

Uprkos njihovim višestrukim prigovorima na odluke GIK i žalbama Višem sudu, GIK je ostala pri prvobitnoj odluci o dodeli mandata, po kojoj koalicija oko SNS i Ruska stranka mogu da formiraju vlast.

Niška opozicija se do sada za „autentičnu izbornu volju“ Nišlija borila isključivo pravnim sredstvima, odbijajući mogućnost organizovanja protesta i drugih vaninstitucionalnih akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari