"Opozicija će učiniti sve da ne dozvoli formiranje beogradske vlasti u ponedeljak": Sagovornici Danasa o konstitutivnoj sednici 1Foto: D. Majstorovic

Hapšenje potpredsednika Narodnog pokreta Srbije i odbornika u Beogradu Miloša Pavlovića zbog učestvovanja na protestima opozicije 24. decembra ispred Skupštine grada, pokušaj je zastrašivanja kompletne opozicije pred konstitutivnu sednicu Skupštine Beograda, koja je zakazana za ponedeljak, smatraju predstavnici opozicionih stranaka.

Napominju da ih to neće uplašiti, niti pokolebati , već da će učiniti sve da ne dozvole formiranje gradske vlasti u ponedeljak.

Opozicioni odbornici ističu da će u ponedeljak biti u skupštini Beograda, ali ne žele da otkriju detalje šta pripremaju. Na pitanje da li će odbornici Naronog pokreta Srbije učestvovati na sednici, Miloš Pavlović, potpredsednik i odbornik ove stranke , kaže za Danas da u radu konstitutivne sednice sigurno neće učestvovati, a da je sve ostalo dogovor opozicije o kome sada neće da govori.

„Meni su mogli da uruče poziv za saslušanje kad su hteli i gde su hteli i sve to u prethodna dva meseca. Razlog zašto to nisu uradili ne postoji. I kada na to dodate činjenicu da je moje davanje izjave zakazano baš za dan kada se održava sednica Skupštine Beograda i kada je opozicija dogovorila zajednički nastup na toj istoj sednici, onda ja ne vidim drugi razlog privođenja nego politički pritisak pred sednicu. Time se i nedvosmisleno šalje poruka opoziciji da vlast može da uradi šta poželi“, kaže Pavlović za Danas.

Napominje da je cilj da se destabilizuje opozicija koja sada deluje kompaktno. Podseća da su pre dve večeri imali sastanke i da su dogovarali zajednički nastup na predstojećoj sednici.

Filip Tatalović, funkcioner Demokaratske stranke, kaže za Danas da privođenje Pavlovića nije pokololebalo ostale odbornike opozicije u Beogradu u borbi za demokratiju .

„Ne znam da li je hapšenje Miloša Pavlovića, advokata koji je svake nedelje u Palati pravde, a kojeg policija navodno dva meseca nije mogla da nađe, pretnja opoziciji, ali ako jeste SNS je naivniji nego što smo mislili. Kao što znam da ovo sramotno hapšenje nije ni najmanje pokolebalo kolegu Pavlovića, tako znam i da će drugi odbornici biti samo ohrabreni u svom uverenju da je borba protiv ovog režima borba za život demokratije i slobodne misli u našem gradu i državi“, navodi Tatalović.

Na pitanje može li da otkrije šta opozicija priprema za ponedeljak, on kaže da će svakako učiniti sve da ne dozvole formiranje gradske vlasti nakon pokradenih izbora.

„A o tome šta ćemo tačno raditi u ponedeljak trenutno ne možemo da kažemo ništa više“, navodi Tatalović.

Mila Popović, odbornica Stranke slobode i pravde, u razgovoru za Danas primećuje da je vlast poprilično nervozna i da znaju šta su radili za izbore i napokon da su uhvaćeni u krađi. I da odatle i dolazi nasilje prema neistomišljenicima.

„Ovo što se dogodilo Pavloviću je samo još jedan primer nasilja nad neistomišljenicima. Izabranog odbornika hapse kao kriminalca samo zato što ne želi da ćuti o izbornoj krađi i o svemu onome što radi ovaj režim, dok kriminalce puštaju da rade šta hoće i da se slobodno šetaju po ulicama i po televizijama sa nacionalnom frekvencijom“, objašnjava odbornica SSP.

Sve to zajedno je, kako kaže, dokaz da smo potpuno zarobljena država u kojoj se institucije koriste samo za zaštitu jedne stranke i jednog čoveka.

„Očigledno je da samo represijom žele da zadrže vlast koju su realno izgubili, a pokušavaju da je zadrže krađom. Ali, sve je to uzalud. Niti će nas zaplašiti, niti ćemo mi prestati da iznosimo dokaze njihovog izbornog inženjeringa i pljačke, niti ćemo ikada odustati od borbe za slobodnu i pravičnu Srbiju“, zaključuje Popović.

I Marko Sarić, funkcioner Novog DSS, primećuje da je vlast SNS pokazala da su institucije države upregnute da rade za stranku, a ne za građane, što se jasno vidi kroz slučaj saobraćajne policije i tužilaštva

„Ne znam da li se vlast plaši opozicije u Beogradu, ali kroz slučaj privođenja Pavlovća jasno se vidi jedna vrsta nasilje vlasti prema neistomišljenicima. Nekada je to verbalno nasilje, nekada je to pravno nasilje kao sada što je ovaj slučaj sada, a nekada pribegavaju fizičkom nasilju, kao na primer kroz lupanje stakla na opštinskom odboru Novog DSS na Voždovcu“, navodi Sarić.

Dodaje da sva ta nasilja neće poklobati odbornike Novog DSS da prisustvuju konstitutivnoj sednici skupštine Beograda.

„Na koji način ćemo učestvovati u radu, to ćemo videti u dogovoru sa ostatkom opozicije“, poručuje odbornik Novog DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari