Dejanović dostavljenom medijima.
Od same predsednice parlamenta Slavice-Đukić Dejanović okupljeni novinari nisu mogli da saznaju ništa o toku i ishodu konsultacija, jer je ona, na njihov poziv, sišla da da izjavu, ali nije sačekala da svoju izjavu završi Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a.

Dejanović dostavljenom medijima.
Od same predsednice parlamenta Slavice-Đukić Dejanović okupljeni novinari nisu mogli da saznaju ništa o toku i ishodu konsultacija, jer je ona, na njihov poziv, sišla da da izjavu, ali nije sačekala da svoju izjavu završi Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a. Novinare je ignorisao Velimir Ilić iz Nove Srbije, koji je izlazeći sa konsultacija samo odmahnuo rukom, nastavljajući svoj telefonski razgovor.
I Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju“, potvrdila je juče novinarima da će konsultacije o nastavku sednice parlamenta biti nastavljene, i da veruje da će parlament nastaviti rad.
– Nastavljamo razgovore. Tražimo rešenje. Znamo pitanja koja su se nametnula kao teme – rekla je Kolundžija i dodala da niko ne može da predvidi da li će biti još problema.
Na konsultacijama se, istakla je Kolundžija, razgovaralo o tome da li postoji namera blokade parlamenta ili ne, i o tome šta su problemi i teme za koje opozicija smatra da je važno da ih pokrene u skupštinskoj sali. Dogovoreno je da se nastave konsultacije i da se nastave napori da se problemi prevaziđu i da parlament nastavi da radi po dnevnom redu.
– Vrlo smo spremni da u tolerantnoj atmosferi međusobnog uvažavanja i tragajući za rešenjima prevaziđemo probleme – rekla je Kolundžija.
Ovlašćeni predstavnik SRS Borislav Pelević najavio je da će poslanici te stranke danas tražiti zvaničan izveštaj Vlade o neredima na mitingu 29. jula.
– Posle mesec dana nismo dobili nijedan izveštaj, ni od policije ni od Vlade. Nećemo odustati od tog zahteva i to je minimum, koji tražimo – kazao je.
Na pitanje novinara kakav je zaključak konsultacija, Pelević je rekao da zaključka nema, osim što je predsednica parlamenta obećala da će stupiti u kontakt s premijerom da bi se informisala o tome dokle se stiglo s istragom o događajima na protestu 29. jula. Pelević je poručio da radikali neće preći preko ubistva Ranka Panića, pokušaja njegovog (Pelevićevog) ubistva, kao i premlaćivanja funkcionera SRS Dragana Todorovića, Aleksandra Vučića i drugih. Rekao je da SRS ima ozbiljnih indicija da su „predstavnici vladajućih stranaka doveli na miting provokatore koji su napali policiju“ i optužio vladajuću koaliciju za opstrukciju parlamenta, odbacujući tvrdnje da to čini opozicija.
I Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS-a, optužio je vladajuću većinu da opstruira rad parlamenta, jer, kako je rekao, „nisu se snašli“ u novoj ulozi, odbijajući da se raspravlja o Ustavu Kosova i Metohije, misiji Euleksa – svemu onom čime se bavi rezolucija 108 poslanika opozicije. Izrazio je iskreno očekivanje da će od danas parlament ozbiljno raditi, a da DSS nema nikakvih razloga da sprovodi opstrukciju u njegovom radu niti ima naročitih preduslova za nastavak sednice“.
– DSS će u nastavku sednice pokušati, koristeći se svojim pravom, da kratko objasni građanima Srbije i poslanicima, naročito vladajuće koalicije, za koje verujem da su i sami zbunjeni ovim što se dešava, ko je glavni uzročnik problema ovog dugotrajnog letnjeg zastoja rada Skupštine i to je sve što se nas tiče – rekao je Aligrudić.
On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će DSS potrošiti „malo vremena“ na događaje van parlamenta, poput kršenja izborne volje Beograđana, smrti Ranka Panića na mitingu Srpske radikalne stranke i povratak ambasadora u zemlje Evropske unije koje su priznale nezavisnost Kosova. Aligrudić je posle konsultacija predstavnika poslaničkih grupa i predsednice parlamenta rekao da DSS ne opstruiše rad parlamenta već da to čini vladajuća koalicija koja, kako je naveo, ne daje odgovore.
Liberalno-demokratska partija zatražila je juče na konsultacijama da se izvrši korekcija dnevnog reda i predložila da jedina tačka bude ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. LDP je ocenila da je poražavajuće da SSP nije dosad usvojen i da za to odgovornost snosi vladajuća koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari