Koraci koji vode ka gašenju tabloida: Stručnjaci objašnjavaju kako do ispunjenja zahteva koji se tiču medija 1Foto: FoNet/ Ana Paunković

Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija je istakla da je grupa medijskih udruženja izašla sa predlogom mera koji bi konkretizovali zahteve protestanata koji se odnose na medije.

Ona je govoreći za televiziju N1 navela da bi prvi korak u ispunjavanju zahteva trebalo da bude hitna izmena Zakona o elektronskim medijima.

– Izmene bi trebalo da izbace skupštinski odbor iz procedure izbora članova Saveta REM-a, kao i da definiše jasne kriterijume za izbor članova. Tek nakon toga, mi bismo dobili REM koji bi radio svoj posao. Da smo imali takav REM, ne bismo danas ni morali na ulicama na tražimo oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i ukidanje rijaliti programa koji promovišu nasilje, istakla je Stevanović.

Ona je dodala da drugi korak podrazumeva da država prestane da finansira tablode koji svakodnveno krše medijske zakone, ali i apeluje na tužilaštvo da procesuiraju sva krivična dela koja mediji čine.

– Ako bi se ti koraci ispunili, ne bi bilo potrebe da tražimo gašenje tih medija. Sami bi se od sebe ugasili, navela je Stevanović.

Politički konsultant Dušan Milenković je naveo da je vlast promenila javnu komunikaciju vezanu za proteste “Srbija protiv nasilja” shvatajući da agresivna retorika samo povećava broj učesnika.

On je naveo da je u početku vlast nastupala izuzetno agresivno i bahato, dodajući da se ta retorika primirila u poslednje vreme.

– Ja pretpostavljam da su im istraživanja javnog mnjenja pokazala da takva komunikacija ne odjekuje dobro kod njihovih birača, dok istovremeno motiviše građane da u još većem broju izađu na ulice, kazao je Milenković dodajući da je nasuprot javnoj komunikaciji, komunikacija u parlamentu permanentno agresivna.

Više o protestima čitajte u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari