Korupcija i ekonomija glavne teme SDS 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Razgovori o korupciji i borbi protiv nje, kao i ekonomsko stanje u zemlji obeležiće dežurstvo Socijaldemokratske stranke u Slobodnoj zoni ispred zgrade Predsedništva.

SDS je danas od Udruženih sindikata Sloga preuzela „stražu“ u Slobodnoj zoni, a u ovoj stranci smatraju da nema boljeg mesta za razgovore o korupciji od Predsedništva Srbije.

Na današnjoj konferenciji za novinare je rečeno da se u zgradi Predsedništva kreira sprega između kriminala i politike, iz nje dolaze svi pritisci, pretnje i ucene prema građanima, a u njoj se kreiraju gebelsovski principi za kontrolu medija, pa je zato ta zgrada leglo možda najveće korupcije koja se u Srbiji desila u poslednjih nekoliko decenija.

Iz SDS postavljaju pitanje policiji, tužilaštvima i sudovima zašto nemamo odgovor gde su otišle pare od kupovine Kopernikusa, koji je plaćen 200 miliona evra, a ne vredi više od 20 i u čije džepove je otišla razlika, zašto se ne reaguje na dešavanja u Savamali i na tvrdnju ministra odbrane da je novac za kupovinu stana dobio od tetke iz Kanade tako što ga je unosio 20 puta iz Kanade u Srbiju.

Umesto za skupštinskom govornicom, jer su opozicioni poslanici u bojkotu parlamenta, Nenad Konstantinović, poslanik SDS, govorio je o legalizaciji lažne borbe protiv korupcije.

– U Skupštinu po hitnom postupku ulazi zakon o sprečavanju korupcije i Zakon o izmenama Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku. Ova vlast obmanjuje građane da se bori protiv korupcije. U novom zakonu nema ništa novo što će omogućiti bolju borbu protiv korupcije. Oni pokušavaju da Agenciju za borbu protiv korupcije potpuno politizuju tako što se menja način izbora i sada Skupština, kao političko telo, bira direktora Agencije da bi mogli da izaberu svog čoveka. I povećavaju platu direktoru koji će sad imati platu kao sudija Ustavnog suda, što je tri puta više nego sad. U Skupštinu ulazi i opasan zakon a to je zakon kojim se uvodi doživotna kazna zatvora bez mogućnosti za uslovni otpust. Taj zakon ćemo morati da menjamo ako hoćemo da uđemo u EU – naveo je Konstantinović.

SDS je za svoje dežurstvo pripremio i tribinu o korupciji na kojoj će govoriti Nenad Konstantinović i Konstantin Samofalov, zatim izložbu Dušana Petričića, pa tribinu „Istine i laži o ekonomskoj situaciji u Srbiji“ na kojoj će govoriti Goran Radosavljević, bivši državni sekretar Ministarstva finansija i potpredsednik SDS, Slobodan Milosavljević, bivši ministar trgovine, i Dragan Vujadinović, ekonomski stručnjak.

Štafetu dežurstva predao je predsednik Udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović, koji je novinare izvestio da je Sindikat imao niz uspešnih akcija, poput performansa „Otvaranje fabrike u Vučićevom stilu“, zatim tribine na kojima se govorilo o Zakonu o radu i agencijskom zapošljavanju, kao i o ekologiji s posebnim akcentom na seču drveća na Kalemegdanu i u Aleksincu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari