Predsednik Odbora za spoljne poslove ruske Dume Konstantin Kosačov juče je odvojeno razgovarao s predsednikom Srbije i Vlade Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, kao i s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Kosačov je u razgovoru s Tadićem istakao da Rusija u potpunosti podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i napore Srbije da postane punopravni član EU.

Predsednik Odbora za spoljne poslove ruske Dume Konstantin Kosačov juče je odvojeno razgovarao s predsednikom Srbije i Vlade Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, kao i s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Kosačov je u razgovoru s Tadićem istakao da Rusija u potpunosti podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, kao i napore Srbije da postane punopravni član EU. Osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju u Srbiji, Kosačov je ocenio je da je u javnosti nametnuta lažna dilema ili Evropa ili Rusija, navodeći primer energetskog sporazuma, koji kao multilateralni ugovor uključuje ruske, srpske, ali i kompanije iz više zemalja EU. Predsednik Tadić je podvukao važnost principijelnog stava Rusije za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbrane principa međunarodnog prava i, istovremeno, izrazio zadovoljstvo činjenicom da su odnosi dveju zemalja u stalnom usponu.
Kosačov i Koštunica su ocenili da je od izuzetne važnosti da Vlada Srbije potvrdi energetski Sporazum između Srbije i Rusije i da ga ratifikuje Skupština Srbije, saopštila je Vlada Srbije. U razgovoru sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem (na fotografiji) Kosačov je ponovio stav Moskve o neophodnosti poštovanja Rezolucije 1244 UN, kao i da se Rusija ne protivi evropskim integracijama Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari