Kosović: Predizbori su izgovor za odustajanje od bojkota

Generalni sekretar pokreta Oslobođenje za Danas o grupisanjima na političkoj sceni

Ostavite komentar


  1. Čudno je da ovaj intervju koji sam pročitao u štampanom izdanju nije privukao pažnju čitalaca. Možda zato što je na ovom portalu i skrajnut.
    Uglavnom kroz intervju se polako u javnost pomalja jedna prosta istina, koja će narednih dana nadam se dobiti dobiti sve više prostora.
    Nisu izbori cilj nego sredstvo. Cilj je primena dostignutih civilizacijskih tekovina, pravne države. Cilj je čak i više od toga Sloboda i princip da građani vladaju, a ljudi koji u njihovo ime vladaju im polažu račune. Medijski i politički pritisak da demokratski izbori, nemaju alternativu, čak i kada je očigledno da se ne radi o demokratiji već diktaturi i samovlašću, više ne prolazi kod jezgra osvešćenih građana. Takvi, među koje i ja spadam, ne padaju više na trikove, a oni treba da budu odgovorni, ako se stvari „otrgnu kontroli“ i krenu vaninstitucijalnim tokom, pa što da ne, i na ulici. Uostalom ulica je kolevka demokratije. Zato mislim i da će politički akteri u Srbiji,pre svega stranke koje su već bojkotovale izbore, shvatiti, čija je energija veća i kome da se priklone. Evropskim birokratama koji bi hteli da prolongiraju ovaj užas u kome živimo ili da ga produže ili u najboljem slučaju da ga „mirno“, a to znači bez polaganja računa, prevedu u malo blažu verziju okupacije, koju živimo. Ili će shvatiti narstajuću energiju osvećenih ljudi, koji više nisu spremni da prave kompromise sa svojom Slobodom. Očekujem, da postupe isto kao i pre godinu dana. Ne zaboravite, nisu BOJKOT promovisale političke partije, već isti ti građani, one su samo bojkotu priključile.
    Zato su i sad stvari jasne. Izbori su možda poželjni ali nisu bitni. Bitno je vrattiti Slobodu. A način kako će do toga doći biraju oni koji su do ovoga stanja ZA ili PROTIV i doveli. To nisu samo domaći vladajući kartel, veći i svi oni u zemlji ili van nje koji su ga pomagali,direktnom podrškom, manipulacijom ili relativizivanjem. Zastavica Slobode je zabodena i nema više nazad. Sledi polaganje računa, sutra ili prekosutra nije ni važno. Ali pred fajront pametnije je ne naručivati muziku.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.