Uspeh Kosova je uspeh Albanije: Šta je još poručio albanski predsednik u Prištini? 1Foto: Printscreen / YouTube

Predsednik Albanije Bajram Begaj izjavio je danas u Prištini da je uspeh Kosova ujedno i uspeh Albanije i potvrdio da će Tirana nastaviti da podržava i promoviše Prištinu na međunarodnom nivou.

Begaj je u razgovoru sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da su „Albanija i Kosovo – simbioza koja će postojati“, prenosi Kosovo onlajn pisanje Albanijan posta.

Albanski predsednik kazao je da Kosovo i Albanija imaju priliku da napreduju i da budu važan faktor u očuvanju stabilnosti, mira i održivog razvoja regiona.

Kurti je izjavio prištinskim medijima da je Kosovo zahvalno Albaniji na kontinuiranoj podršci i doprinosu, kako je rekao, i pre rata, i tokom rata, ali i nakon sukoba – sve do danas.

„Bajram Begaj je ovde uvek dobrodošao, pošto je i vojnik i lekar, dobro zna šta znači 12. jun 1999. godine. Od srca mu zahvaljujem“, rekao je Kurti na prijemu koji je priredio u čast Begaja.

„Ovaj praznik nam je zajednički“, rekao je Kurti povodom 25-godišnjice „oslobođenja zemlje“.

Begaj je naveo je da je ovo datum „ponovnog rođenja Kosova nakon vekovne nepravde, koje je omogućeno krvlju i žrtvom heroja OVK“.

Istakao je da je za Albaniju zaštita i promocija Kosova uvek na međunarodnoj agendi.

„Javne funkcije su privremene, nacija je večna“, dodao je Begaj.

Današnji datum, kako je naveo, predstavlja „dan koji je doneo slobodu nad patnjama, progonom, etničkim čišćenjem, nad genocidom i koji pripada patriotama koji su dali svoje živote za Kosovo“.

Ponovio je da Albanija podržava članstvo Kosova u NATO, kao i da će lobirati u procesu međunarodnog priznanja Kosova, na čemu mu je Kurti još jednom zahvalio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari