Mojsilović: Milan Radoičić nije ni učestvovao ni prisustvovao na vežbama Vojske Srbije (VIDEO) 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović naveo je na današnoj konferenciji da Milan Radoičić nije učestvovao, niti prisustvovao obuci rezervnog sastava na Pasuljanskim livadama, da je ranije više puta pozivan, ali da se nikada nije odazvao. On je pritom demantovao sve navode koji su došli iz Prištine, vezano za navodno obučavanje pripadnika grupe koja je u Banjskoj ušla u sukob sa Kosovskom policijom na Pasuljanskim livadama.

Načelnik Generalštaba je rekao da se planska obuka redovnog sastava Vojske Srbije se sprovodi planski i organizovano, shodno zakonima i propisima, te da se od 2019. uvela i obuka redovnog sastava za lica od 30 godina koja nisu služila vojni rok.

Napomenuo da je Vojska Srbije uključila i lica sa Kosova i Metohije u redovnu obuku rezervnog sastava, te da ceni da su teški životni uslovi razlog za slabi odziv ovih osobi, koji je 19 odsto.

„Na Pasuljanskim livada u poslednje tri nedelje septembra vršene su vežbe sa različitim jedinicama čiji su sastav činili rezervisti iz različitih delova Republioke Srbije, a bilo je i lica sa KiM. U skladu sa našom evidencijom, obaveštavamo vas da Milan Radoičić nije učestovvao na obuci na Pasuljanskim livadanma, nije ispalio nijedan metak ni granatu, niti je prisustvovao obuci. U par navrata poslednjih godina je pozivan na vežbe, ali nije se odazvao. A šta Radoičić radi na privatnom imanju, složitećete se nije stvar Vojske Srbije“, naveo je.

Mojsilović je poručio je da nije bilo podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, već isključivo pojačanog prisustva i aganžovanja jedinica u kopnenoj zoni bezbednosti i u zahvatu administrativne linije.

„Nakon izbijanja bezbednosne krize, Vojska Srbije, poštujući i sprovodeći naređenja, povećala je prisustvo u zahvatu kopnene zone bezbednosti. Već 25. septembra 8.350 je bila brojna veličina aganžovanih pripadnika ne samo za obezbeđenje administrativne linije u kopnenoj zoni bezbednosti već i u sastavima jedinica koje su razmeštene blizu administrativne linije“, naveo je on.

Mojsilović je rekao da smatra da su svi navodi o brojnoj veličini aganžovanih snaga Vojske nepotrebni i podsetio da je sličnih bezbednosnih kriza bili u decembru 2022. godine i u maju 2023. godine, a da je Vojska tada poštujući naređenje podigla borbenu gotovost.

„U ta dva događaja nikome nismo paralili oči, niko nam nije izrazio brigu za brojnu veličinu aganžovanih snaga u kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije i na pravcima koji izvode sa teritorije KiM. Zato danas čudi kada neko izražava duboku zabrinutost za 8.350 pripadnika. Ne vidim razlog za tim ni danas, kada nije bilo povećanja borbene gotovosti i brojno stanje je duplo manje“, rekao je.

Mojsilović je odgovorio i na optužbe, kako je rekao, da je Vojska Srbije obučavala teroriste, rekavši da ova organizacija ne trpi improvizije niti laži, te da intelekt vređa otpužba da je Vojska Srbije planirala upad na Kosovo i Metohiju. Rekao je da totalno van operativne logike da nekih 30 ljudi i aganžovanih 4.500 pripadnika ima tu snagu.

Tokom konferencije je i ministar odbrane Miloš Vučević poručio da Radoičić na vežbama Vojske Srbije nije učestvovao.

„Ja 37 godina nosim uniforme, smatram sebe za čoveka koji ima određeno vojničko iskustvo, ako mene pitati i 14.000 vojnika je malo za takvu akciju“, poručio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari