1244foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio je da Euleks nije učestvovao u istrazi Kosovske policije samo zato što je KP želela da sakrije određene dokaze i da sakrije istinu – da su Srbi hladnokrvno, mučki i brutalno ubijeni od strane KP.

„To je trebalo sakriti od Euleksa i jedne objektivne nezavisne i pre svega profesionalne istrage“, rekao je Petković.

Napomenuo je da je Srbija došla do pouzdanih dokaza, u vidu fotografija, ali i „živih reči zaštićenih svedoka“ o tome što se desilo u nedelju.

Ti iskazi su dodatno potvrđeni na poligrafu. Poručio je da je Bojan Mijailović „hladnokrvno i mučki“ ubijen nakon što je prvo bio lakše ranjen, pao na zemlju i predao se, pucnjem u glavu. To je sinoć rekao i predsednik Srbije Vučić.

„Imamo sve dokaze, zaštićene svedoke koji su spremni i da identifikuju sve one Albance ubice koji su učestvovali u brutalnom ubistvu Srba u mestu Banjska“, rekao je i dodao da zahtevaju da nezavisna komisija i eksperti u saradnji sa srpskim patolozima izvše obdukciju.

Rekao je da im je posebno važno da pogledaju tela dvojice Srba jer će se tu videti rane koje će jasno pokazati kako su oni ubijeni.

„Reč je o građanima Srbije, ali ako pogledate iz vizure Kurtija i zapadnih zemalja koje ga podržavaju reč je u brutalnom ubistvu građana koje smatra svojim“, naveo je i poručio da je Kurti ponovo pokazao da želi da protera Srbe.

Naveo je da su od Euleksa zatražili da se izvrši dodatna obdukcija gde bi patolozi iz Srbije pogledali tela, te rekao da je to tražio i od Miroslava Lajčaka, specijalnog izvestioca EU za dijalog Beograda i Prištine.

Dodao je da je juče rečeno da će tele biti predata porodica, što nije učinjeno.

Rekao da je kosovski ministar policije Svećlja Euleksu zabranio da bude deo istražnih radnji kako bi se sakrilo ko je u redovima kosovskih specijalaca bio u nedelju.

Tvrdi da je specijalcima poslat nalog „da se ne vraćaju dok ne poubijaju sve Srbe koji su se u tom trenutku tu našli“.

Petković se obraća prvi put nakon dešavanja u Banjskoj. Njegova konferencija najavljena je prvobitno u vreme samih nemira, u nedelju u 14 časova, ali je otkazana uz obrazloženje da će se umesto direktora Kancelarije obratiti predsednik Srbije Alekasndar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari