Na Kosovo dolazi 300 britanskih vojnika radi zajedničke vežbe sa pripadnicima Kfora 1Foto: Vojin Radovanović

KFOR će od danas do početka oktobra izvesti zajedničku vežbu sa kontingentom od 300 vojnika iz Kraljevskog jorkširskog puka Velike Britanije, koji je privremeno stacioniran na Kosovu, kao i niz zajedničkih vežbi sa ostalim trupama u okviru te misije.

„Cilj vežbi je testiranje postojećih procedura za iskrcavanje dodatnih trupa i njihovu integraciju u okviru misije Kfora. Vežba podržava spremnost KFOR-a da odgovori na relevantna bezbednosna dešavanja kako bi se obezbedila kontinuirana primena našeg mandata, zasnovanog na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, da doprinese bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja u svakom trenutku i na nepristrasan način“, saopštio je KFOR.

U saopštenju se navodi da će se po završetku vežbi kontingent Kraljevskog jorkširskog puka vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo.

„KFOR će preduzeti sve mere za ublažavanje efekata na drumski saobraćaj, koji se mogu očekivati kao posledica kretanja vojnog osoblja i vozila pre i tokom vežbi“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari