Dvodnevni 15. samit zemalja centralne Evrope, na kome će biti razmotrena pitanja evropske integracije, ekonomskog razvoja, ali i energetski problemi, otvorio je juče u Ohridu predsednik Makedonije Branko Crvenkovski. U uvodnom govoru Crvenkovski je pozdravio napredak svih zemalja Zapadnog Balkana ka EU, ali je ocenio da region još nije definitivno stabilan i nepovratno postavljen na kolosek prema Evropi.

Dvodnevni 15. samit zemalja centralne Evrope, na kome će biti razmotrena pitanja evropske integracije, ekonomskog razvoja, ali i energetski problemi, otvorio je juče u Ohridu predsednik Makedonije Branko Crvenkovski. U uvodnom govoru Crvenkovski je pozdravio napredak svih zemalja Zapadnog Balkana ka EU, ali je ocenio da region još nije definitivno stabilan i nepovratno postavljen na kolosek prema Evropi.

Nova realnost na Zapadnom Balkanu

Predsednik Albanije Bamir Topi izjavio je juče da se region Zapadnog Balkana, posle proglašenja nezavisnosti Kosova, suočava s novom realnošću i naglasio da Priština uspostavlja blisku saradnju s EU sprovodeći programe reformi koje služe evroatlantskom cilju. On je rekao da je Tirana prihvatila novu realnost, kao deo zajedničkog procesa regionalnih evrointegracija i izrazio nadu da će to biti garancija da je evropska politička emancipacija Zapadnog Balkana postala nepovratna.

On je upozorio da još postoje rizici, koji ne bi smeli biti potcenjeni, i u tom kontekstu pomenuo je problem Kosova, čija se složenost ogleda i u činjenici da o njemu ni EU nije postigla zajednički stav.
– Kao neposredni sused, Makedonija je suštinski zainteresovana da stalno ima stabilnu situaciju na severnoj granici – naglasio je Crvenkovski.
On je izrazio spremnost da njegova zemlja doprinese ostvarivanju ovog cilja. Predstavnici Kosova nisu pozvani na skup, jer je za to bio potreban konsenzus svih zemalja članica Centralnoevropske inicijative, što je bilo nemoguće postići jer Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.
Radi se o neformalnom političkom forumu zemalja centralne Evrope, čiji je cilj unapređenje saradnje i dijaloga o pitanjima od zajedničkog interesa. Na sastanku učestvuju delegacije 19 država centralne Evrope, a Srbiju predstavlja predsednik Boris Tadić. Prema najavama, Tadić će se danas obratiti učesnicima samita, i govoriće o evropskim integracijama Srbije, zaštiti njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, situaciji na Kosovu i regionalnoj stabilnosti.
Većina predstavnika zemalja centralne Evope juče je podržala i pozdravila potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije.
Mađarski predsednik Laslo Šoljom rekao je da se ta zemlja snažno zalaže za dalje jačanje odnosa između EU i Srbije. Prema njegovim rečima, od suštinske je važnosti ponuditi Beogradu program liberalizacije viznog režima. Šoljom je istakao da Budimpešta pridaje veliki značaj potpisivanju SSP-a između EU i Srbije.
– Mađarska je zainteresovana da održi i razvija dobre odnose sa Srbijom, kao i sa ostalim susedima u regionu, koji istovremeno ekonomski napreduju i odražavaju evropsku orijentaciju – naglasio je Šoljom.
Potpisivanje SSP-a između EU i Srbije pozdravio je i slovenački predsednik Danilo Tirk i izrazio nadu da će i građani Srbije na predstojećim izborima potvrditi evropski kurs zemlje, napominjući da Zapadni Balkan ne sme ostati „crna rupa“ u Evropi.
Podršku evropskom putu Srbije izrazio je i ambasador Rumunije u Makedoniji, koji na ohridskom samitu učestvuje umesto predsednika Trajana Baseskua.
Hrvatski predsednik Stjepan Mesić, rekao je da su sve zemlje jugoistoka Euvrope čvrsto opredeljene za evropski put i za konačni cilj – članstvo u EU. Govoreći o saradnji u regiji, Mesić je rekao da neke otvorene probleme treba rešavati u duhu dobrosusedskih odnosa i u skladu sa standardima EU.
– Evropski proces na našim prostorima je u toku, a mi bismo želeli da bude što brži. Ovde želim istaći, da mi, zemlje regije, međusobno sarađujemo na evropskom procesu – razmenom informacija i stručnjaka i tu ćemo praksu nastaviti dok svaka zemlja ovog područja ne bude učlanjena u Uniju – naglasio je Mesić. On je izrazio uverenje da će se u celoj regiji afirmisati premoć demokratije i evropske orijentacije.
– Na ovim prostorima još postoje retrogradne snage sa dubokim korenima. Predstojeći izbori u nekim zemljama razrešiće ovo pitanje… proevropske orjentacije ili nešto drugo – ukazao je Mesić, ne precizirajući na koju zemlju misli.
Češki predsednik Vaclav Klaus takođe je pozdravio potpisivanje SSP-a, ocenjujući da je to pozitivan korak.
– Ja sam se za to stalno borio. Da na mapi ne bude „tu su lavovi“, da Srbiju ne odguruju stalno svi – rekao je Klaus.
On je dodao da je od ključnog značaja da u Evropi nijedna zemlja ne ostaje po strani i da ne bude permanentno meta kritike. Klaus je izrazio i zadovoljstvo što Češka nije priznala Kosovo, jer je ocenio da je priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova pogrešna odluka.
Tokom samita predsednik Tadić, kako je najavljeno, imaće više bilateralnih susreta. Između ostalog i s predsednikom Moldavije Vladimirom Voronjinom, predsednikom Slovačke Ivanom Gasparovičem, predsednikom Makedonije Brankom Crvenkovskim i Češke Vaclavom Klausom. Na bilateralnom sastanku Crvenkovski-Tadić glavna tema razgovora će biti severna granica Makedonije i stabilnost regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari