"Umesto šampanjca i slavlja, ponovno vrtenje u krug": Da li ima bilo šta značajno da se kaže o dolasku "velike petorke" u Beograd i Prištinu? 1foto: Instagram

„Nakon susreta ni Lajčak, ni Kurti ni Vučić ništa značajno nisu rekli. A ništa značajno ni nema da se kaže“, kaže za Danas politikolog Ognjen Gogić, analizirajući obraćanja sve tri strane nakon dolaska „velike petorke“ diplomata u Prištinu, pa zatim i u Beograd.

Dodaje da je pomenuto da moraju da se ispune već preduzete obaveze.

„Ali mi to slušamo već godinama, pogotovo proteklih meseci. Cela prošla godina je prošla s tom porukom i ništa se nije promenilo. Tražili su sprovođenje briselsko-ohridskog dogovora, pa zatim plana o deeskalaciji iz juna. Sve što su tražili nije ispunjeno“, kaže.

Gogić smatra da međunarodni predstavnici ni nemaju šta da kažu.

„Pitanje je zašto su uopšte dolazili kad jedino što su mogli konstatovati je da je ceo briselski proces doživeo potpuni krah i neupseh.

Sastanak je pokazao da se ponovo vrtimo u krug. Opet se govorimo o susretima na kojima će se razrađivati planovi. Da su oni zapravo imali štap i šargarepu, kaznu i nagradu, oni bi to već iskoristili i doveli do toga da obe strane ispune obaveze koje su preduzeli pod njihovim pokroviteljstvom“, navodi naš sagovornik.

Podseća da vremenski okvir za ispunjavanje obaveza iz briselsko-ohridskog dogovora je bio pola godina.

„Ovaj dolazak se otprilike poklapa sa tim njihovim rokom, kada su trebali da otvore šampanjac i slave rezultate i da se govori o donatorskoj večeri. Tako da je dolazak već možda ranije bio planiran, ali sa drugim očekivanjima“, ukazuje Gogić.

"Umesto šampanjca i slavlja, ponovno vrtenje u krug": Da li ima bilo šta značajno da se kaže o dolasku "velike petorke" u Beograd i Prištinu? 2
Ognjen Gogić; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Ovaj politikolog poručuje da je normalizacija u odnosima Beograda i Prištine trenutno dalja, nego što je to bio slučaj prilikom prošlog dolaska petorke, u januaru mesecu.

„Dalje smo od normalizacije nego kada su bili u januaru, jer je došlo do oružanog sukoba. To pokazuje koliko je njihov rad nedelotvoran i koliko su priče s pritiscima prazne. Javnost će se zabavljati i narednih nedelja s pričama o pritiscima i da je baš sad odlučujući momenat. Ali i dalje ćemo da se vrtimo u krug, dok neko ne konstatuje da je briselski proces doživeo potpuni krah i da je vreme da se traži novi format. Ono što je zapravo glavno, je da se ne uviđa da je ovaj status kvo neminovnost za naredni period. Sa tim moramo da naučimo da živimo. Nije zreo momenat i nisu okolnosti takve za bilo kakav sporazum, nema ni uslova, ni volja. Treba gledati kako da se održi stabilnost u narednom periodu“, zaključuje Gogić.

On dodaje da je sukob u Banjskoj „epizodna stvar“ u odnosima Beograda i Prištine, i da ona ne može biti predmet dolaska petorke koja se, navodi, bavi velikim, strukturalnim temama.

„Velika petorka“ u sastavu – specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik predsednice Vlade Republike Italije Frančesko Talo prvo su juče stigli u Prištinu, a zatim u Beograd.

Na Kosovu razgovarali su sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem dok ih je u Beogradu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon oba sastanka javnosti se obratio Miroslav Lajčak, koji je nakon susreta sa Kurtijem rekao da napadači na Kosovsku policiju u Banjskoj, moraju biti izvedeni pred lice pravde, kao i da se taj incident mora detaljno istražiti.

On je ponovio da zapadne zemlje snažno osuđuju napad u Banjskoj i dodao da se očekuje i potpuna saradnja Srbije po ovom pitanju. Takođe, rekao je da u Prištini da postoji plan za nastavak dijaloga, ali da ne može da otkriva detalje.

Šta su rekli Kurti i Vučić?

Priština se oglasila saopštenjem kabineta kosovskog premijera Kurtija.

„Na sastanku se razgovaralo o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, odnosno o primeni Osnovnog sporazuma (Brisel, 27. februar) i Aneksa za njegovu implementaciju (Ohrid, 18. mart). Premijer je istakao da je neophodna kvalitativna refleksija i novi pristup. Svih pet izaslanika ponudilo je svoj novi plan za napredak, na čemu je premijer izrazio zahvalnost. Razgovori se moraju intenzivno nastaviti“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kratko se obratio izjavom na Instagramu.

„Težak sastanak sa petorkom. Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Narednih dana očekujem važne sastanke u Briselu, napisao je na Instagramu predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka s „velikom petorkom“, naveo je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari