Kosovo: Koliko je zahteva za izdavanje pasoša upućeno od početka godine? 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Interes građana za dobijanje kosovskih dokumenata, nakon liberalizacije viza, značajno je povećan pa se u prvih šest meseci oko 270.000 građana Kosova prijavilo za izdavanje pasoša, među kojima i 3.000 Srba, izjavio je direktor Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova Bljerim Cemaj.

On je za agenciju Kosovapress rekao da je najveći broj zahteva za izdavanje pasoša predat u prva tri meseca ove godine, kao i da se u prvih šest meseci oko 125.000 građana prijavilo za ličnu kartu.

„Brojevi zahteva za dobijanje dokumenata su u početku bili veoma visoki pa je postojao određeni vremenski period kada se na izdavanje dokumenata čekalo duže u odnosu na normalan rok od sedam dana. Sada je situacija normalizovana i pasoše i lične karte izdajemo u zakonskom roku“, rekao je Cemaj.

Po njegovim rečima, oko 4.000 Srba iz opština na severu Kosova podnelo je zahtev za ličnu kartu dok je više od 3.000 dobilo pasoše.

Cemaj je dodao da je nakon odluke kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova u maju, za konverziju vozačkih dozvola, zahteve podnelo skoro 2.000 Srba, a da je od 2011. do 2020. godine Srbima na Kosovu izdato više od 18.000 vozačkih dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari