Andrić Rakić: Ustavni sud će oboriti uputstvo za peticiju za smenu gradonačelnika 1

Za očekivati je da administrativno uputstvo za organizovanje peticije za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu bude oboreno na Ustavnom sudu Kosova, jer je nezakonito, poručuje za Kosovo onlajn Milica Rakić Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa.

Ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići objavio je juče administrativno uputstvo za nove izbore na severu, po kojem procedura organizovanja peticije za smenu albanskih gradonačelnika najbrže može da bude sprovedena za tri meseca.

„Jasno je od početka da je neophodan Zakon o referendumu da bi se donelo ovakvo administrativno uputstvo koje je doneto sada za peticiju za smenu gradonačelnika. Manje-više su svi stručnjaci na Kosovu i pre objavljivanja administrativnog uputstva rekli da će ono biti nezakonito. Već ima i prvih najava opozicije da će to administrativno uputstvo poslati Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti. Sve su to bili vrlo predvidivi koraci i kao što je i predvidivo da će najverovatnije Ustavni sud oboriti to administrativno uputstvo i da ono zaista nikada neće stupiti na snagu“, navodi ona.

Andrić Rakić kaže da sve to potvrđuje da je namera da se ide na odugovlačenje održavanja vanrednih izbora na severu.

Da je postojalo volje za to, gradonačelnici bi podneli ostavke.

„Ono što verujem da je kosovska vlada pokušala da ostvari donošenjem uputstva za peticiju jeste da izdejstvuje ukidanje kaznenih mera EU, jer je jedna od stvari koje EU traži od Kosova raspisivanje izbora na severu. Pretpostavljam da su se oni nadali da će ovaj korak ka uređivanju načina kako bi se sprovela peticija za smenu gradonačelnika može da privoli EU da promeni stav.

To se sasvim sigurno neće desiti, iz EU su bili vrlo eksplicitni i portparol Unije, ali i pojedini ambasadori zemalja članica koji su na Kosovu su rekli da to nije dovoljno, da oni očekuju raspisivanje izbora. Ono u šta oni ne ulaze, jeste to kako će do tih izbora doći, ali i dalje insistiraju na njihovom raspisivanju. Tako da uputstvo jeste bio način da se odugovlači, da se pokuša da se Kosovo stavi u što bolju poziciju kada je reč o kaznenim merama, ali prosto neće upaliti“, poručuje Andrić Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari