"Pozdrav sa Kopaonika": Nove prepiske predstavnika Srpske liste i Samoopredeljenja, Kusari Ljilja potvrdila autentičnost 1Printskrin Klan Kosova

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja (Lila), opravdala je reč „brat (vëlla)“ koju je upotrebila u svojim porukama poslatim poslaniku Srpske liste, Slavku Simiću, a koje su objavljene u medijima.

Kusari-Ljilja je u utorak u emisiji KTV „Konfront“ rekla da ova reč na srpskom znači prijatelj, prenosi KoSSev.

Ona je dalje rekla da je ovu reč upotrebila u slobodnom govoru koji, kako kaže, koristi i sa drugim poslanicima.

„Svi koji govore srpski ili crnogorski jezik znaju šta znači reč ‘brate’, koja ne znači posebno reč ‘brat’, već reč ‘prijatelj’ – na način na koji se koristi kao sinonim u slobodnom govoru, u tom smislu. Da je on brat i da je ta saradnja bila onakva kako pokušavaju da je predstave, ta saradnja bi se nastavila… U srpskom i crnogorskom jeziku se koristi, i to je bilo u tom toku komunikacionog diskursa. Ne govorim dobro jezik, dobro razumem. Naučila sam ga u detinjstvu, odrastala sam u Peći. U velikoj meri sam to osvežila kada sam sticajem okolnosti 2003-2004. godine postala portparol Vlade“, rekla je ona.

Kusari-Ljilja: Vreme će pokazati da li postoje fotografije političara u vili Radoičića

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja, komentarisala je tvrdnje koje je iznela na sednici Skupštine Kosova, kada je rekla da postoje snimci političara opozicije tokom otvaranja kuće glavnog teroriste, Milana Radoičića.

„Postavila sam pitanje predstavnicima opozicije, dok su govorili različite stvari, šta bi oni rekli da su imali uvid ili videli video ili materijale sa otvaranja njegove (Radoičićeve) kuće. Budućnost će to pokazati. Vreme će pokazati da li postoje fotografije ili video. Vreme će sve dokazati“, izjavila je Kusari-Ljilja u emisiji „Konfront“ na KTV-u.

Tražila sam od tužilaštva da se materijali ispitaju u inostranstvu

Kusari-Ljilja je rekla da je od tužilaštva zatražila „superveštačenje“ audio zapisa koji su proizašli iz njene komunikacije sa Slavkom Simićem.

„U krivičnoj prijavi koju sam podnela, tražila sam od državnog tužilaštva da izvrši i superveštačenje. Stojim iza izjave, tražim super ekspertizu i to se radi van Kosova“, rekla je ona u „Konfrontu“.

Kusari-Ljilja je dodala da su audio snimci koji su objavljeni u medijima falsifikovani i da se na osnovu analize sa programima… pokazalo da su „copy-paste“ njenog glasa, a ne razgovor koji se odvijao onako kako je bio objavljen.

„To su odvojeni fragmenti razgovora sa Simićem, dok su veza i drugi deo dodati sa Radoičićem, delovi koji se postavljeni i pravi se razlika u okruženju, glasu, posebno kod mojih potvrda koje su se ispostavile kao ‘copy-paste’ mog glasa ‘da-da’… Analiza putem programa pokazuje smetnje u zvučnim sekundama gde se uočavaju zvučni talasi koji pokazuju jasne prekide, ton se naglo menja i to ne čujemo ušima, to su ocene kroz uređaje posebnih karakteristika u softveru koji procenjuju autentičnost zvuka“, naglasila je ona.

O razgovoru sa Radoičićem: Nudio garancije za bezbednost zvaničnika KOSTT-a tokom boravka na Severu

Šefica poslaničke grupe Samoopredeljenje, Mimoza Kusari-Ljilja je rekla da je glavni terorista Milan Radoičić jednostrano izrazio spremnost da garantuje bezbednost službenicima KOSTT-a kako bi održali sastanak sa kolegama iz „Elektrosevera” u trafo stanici u Valaču.

Ovo je bio jedini put kada je, kaže, komunicirala sa njim.

U intervjuu za „Konfront“, Kusari-Ljilja je upitana zašto je komunicirala sa Radoičićem kada on ne predstavlja nikakvu vlast.

„Simić je insistirao na tome da za prisustvo zvaničnika KOSTT-a u Valaču mogu da garantuju bezbednost. Govorimo o vremenu kada nije bilo slobodnog kretanja na severu u maju 2022. On (Radoičić) je insistirao na tome da, uprkos činjenici da nije na Kosovu, može da garantuje da će ti zvaničnici da odu tamo bez problema. U Valaču su bili i zvaničnici ‘Elektrosevera’ i to je bilo u kontekstu ovog razgovora. Ta diskusija je vođena na albanskom jeziku. To je bila tendencija Srpske liste da stvara komunikaciju koja bi njemu (Radoičiću) donela i druge prednosti, što se nije desilo. Pre komunikacije bilo je zahteva Srpske liste u odnosu na Radoičića i ni sa jednim od tih zahteva se nije išlo dalje“, rekla je ona.

Kusari-Ljilja je insistirala na tome da je komunikacija sa Srpskom listom „u celini okončana za dve-tri nedelje“.

„Razgovor nije vođen da bi se dale garancije, ali je on (Radoičić) insistirao na tome da ih da. To je bila komunikacija nakon koje nije bilo ni akcije sa moje strane. Oni su odmah shvatili da više nema prostora za saradnju, što je dovelo do njegove bitke protiv Kurtijeve vlade“, dodala je ona.

Portal „Paparaci“ je objavio audio razgovore Kusari-Ljilje o koordinaciji pojedinih inicijativa u skupštini sa bivšim poslanikom Srpske liste Simićem i Radoičićem.

Kusari-Ljilja: Razgovor u kancelariji sa Simićem je montiran

Šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje izjavila je da je montiran razgovor u kancelariji sa bivšim poslanikom Srpske liste, Slavkom Simićem, koji je objavljen u medijima.

Kusari-Ljilja je u utorak u KTV-ovom „Konfrontu“ rekla da je ovaj razgovor uređen prema želji autora da ga predstavi javnosti.

„Prošle godine nisam sporila autentičnost u smislu materijala koji je objavljen, ali se videlo da to nije ceo razgovor, bilo je mnogo prekida i naslovi razgovora su stavljeni po volji, želji ili namerama autora…“, rekla je ona.

Podsetimo, naokn snimaka razgovora, pojavila se prepiska četiri razgovora Mimoze Kusari-Ljilje sa Slavkom Simićem koje otkrivaju napore šefice Poslaničke grupe Samoopredeljenje na koordinaciju sa Srpskom listom.

U prepisci na WhatsApp-u Kusari Ljilja nazvala je Simića bratom i ugovarala sastanak njega i Kurtija, ali i prihvatila poziv da poseti Radoičića na Kopaoniku, prenosi KoSSev.

Ona je nastojala da koordiniše akcije sa Srpskom listom za usvajanje važnih zakona u skupštini.

U četiri WhatsApp razgovora, do kojih je došao Paparaci, Kusari-Ljilja i Simić su govorili i o poseti poslaniku Srpske liste Milanu Radoičiću na Kopaoniku.

Ovi i drugi razgovori su u rukama Kosovske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari