Ko sme da zaustavi predsednicu Kosova i da promeni zastavu: Oštre poruke između Skoplja i Prištine 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Uprkos izjavama da su makedonski i kosovski premijer Hristijan Mickoski i Aljbin Kurti 5. avgusta u Skoplju izlgadili incident zbog prolaska kroz aerodromsku kontrolu predsednice Kosova Vjose Osmani, razmena oštrih poruka se nastavila.

Tako je makedonska vlada izdala oštro saopštenje povodom povodom navoda albanskog Top Čenela da u Skoplju nisu hteli da istaknu zastavu Kosova, rekavši da je to klasična lažna vest.

“Pokušaj namernog stvaranja zabune je više nego očigledan i neće dobro proći ni kod jednog svesnog građanina. Naime, ako pažljivo pogledate snimak, jasno se vidi da se radi o promeni postojeće zastave EU, koja je bila na prethodnoj konferenciji za novinare, novom zastavom za događaj koji je usledio kasnije sa kosovskim premijerom”, navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Ko sme da zaustavi predsednicu Kosova i da promeni zastavu: Oštre poruke između Skoplja i Prištine 2
Printskrin Kosovo onlajn

“Zastava nije pogrešena, pa je promenjena, već je jednostavno snimljena zamena zastava, odnosno TV prilog u trenutku kada je zastava EU koja stoji pored nacionalne zastave zamenjena kako bi se stavila zastava zemlje iz koje dolazi gost, u slučaju premijera Kosova”, dodaje se.

“Ova vrsta takozvanog izveštavanja je klasičan pokušaj relativizacije svih skandala i promašaja prethodne vlasti. Amaterizam kada su se zastave država pogrešile ili postavile naopačke nije, niti može biti slučaj sa ovom izvršnom vlasti”, navodi se u saopštenju makedonskog premijera Hristijana Mickoskog.

Mickoski je na ovoj funkciji od juna ove godine, a Severna Makedonija ima i novoizabranu predsednicu Gordanu Siljanovsku Davkovu, takođe iz VMRO-DPMNE, kao što je i premijer Mickoski.

Predsednica Davkova je imala je za Ilinden 2. avgust prvu posetu Srbiji, nakon stupanja u mandat, i zajedno sa predsednkom Srbije Aleksandrom Vučićem obišla manastir Prohor Pčinjski.

Ko sme da zaustavi predsednicu Kosova i da promeni zastavu: Oštre poruke između Skoplja i Prištine 3
foto: Printscreen/Pink

Podsetimo, 5. avgusta uoči početka zajedničke konferencije za medije makedonskog i kosovskog premijera, Hristijana Mickoskog i Aljbina Kurtija, juče u Skoplju, došlo je do greške u protokolu.

Naime, dve zastave bile su postavljene iza govornica, ali pored makedonske nije se našla kosovska, već – zastava EU.

Slične su jedna drugoj – žute zvezdice na plavoj pozadini, ali kosovska sa mapom svoje teritorije, unele su zabunu kod makedonskog protokola.

Zastave su zamenjene pre početka obraćanja.

Izveštavanje pojedinih medija o ovom događaju kao da je međutim, bacilo senku na pokušaj da se izglade odnosi poremećeni incidentom sa Vjosom Osmani na aerodromu u Skoplju.

Ko sme da zaustavi predsednicu Kosova i da promeni zastavu: Oštre poruke između Skoplja i Prištine 4
Printskrin Kosovo onlajn/Fesjbuk/A. Gaši

Dostupno je više medijskih verizja ovog događaja, prema jednoj Osmani se na povratku sa Olimpijskih igara iz Pariza, nije prijavila vlastima Severne Makedonije, da će sleteti u povratku na aerodrom u Skoplju. Zato joj je zatraženo na aerodromu da otvori torbu i pokaže telefon, u skladu sa obaveznim procedurama, što je ona odbila, pozvala telefonom predsednika Sobranja Afrima Gašija, koji je poslao svog šefa obezbeđenja da reši stvar.

Dan posle posete Aljbina Kurtija Skoplju, kabinet Vjose Osmani nastavio je da se bavi ovom pričom. Kurti je prilikom posete u izjavama naglašavao i da je predsednica Osmani bila na aerodromu sa svoje dve devojčice.

Podsetimo, i u bliskoj prošlosti se dešavalo da zvaničnici Kosova budu zadržani na međunarodnim aerodromima, na primer to je bio svojevremeno slučaj sa Ramušem Haradinajem, zbog poternica Srbije.

„Tretman predsednika je tretman države“

Evo kako glasi saopštenje iz kabineta Vjose Osmani:

„Predsednica Republike Kosovo NIKAD nije tražila prekoračenje ili kršenje procedura, već poštovanje međunarodnih pravila, kao što se radi u celom svetu.

Na spisku zemalja koje je predsednica Osmani posetio tokom svog predsedničkog mandata nalaze se SAD, Albanija, Turska, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Finska, Kanada, Kostarika, Hrvatska, Danska, Salvador, Estonija, Francuska, Grčka, Island, Japan, Litvanija, Luksemburg, Malta, Moldavija, Crna Gora, Panama, Portugal, Katar, Singapur, Slovenija, Španija, Švajcarska, Tajland, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Vatikan itd. Sve ove zemlje, od kojih je većinu posetio više puta tokom svog mandata, bez izuzetka, u potpunosti su poštovale međunarodna pravila u pogledu tretmana šefa države, a samim tim i same države.

Prema Ustavu Kosova, predsednik države predstavlja državu iznutra i spolja. I pored izuzetno strogih bezbednosnih pravila na aerodromima velike većine navedenih zemalja, oni prihvataju predsednika neke države kao najvišeg predstavnika države i nikada ne traže da skeniraju ni ličnu torbu, a kamoli telefon a „Skeniranje celog tela” je potrebno, jer bi to, između ostalog, značilo da šefa države – dakle državu – tretiraju kao potencijalni rizik od terorizma.

U svakoj zemlji u koju putujemo, nije predsednik taj koji zahteva takav tretman. Ovaj tretman automatski obezbeđuju zemlje domaćini na osnovu obaveštenja naših ambasada o putovanju predsednika i na osnovu međunarodnog običajnog prava (obavezujućeg za sve zemlje). Kao što se vidi iz gore navedenog spiska, to su u potpunosti poštovale čak i države koje još nisu priznale Kosovo. Da se ​​ova procedura poštuje svaki put i svuda, predsjednica Osmani je potvrdila i sa svojim kolegama sa kojima je ovih dana razgovarala.

Predsednica Republike Kosovo zahteva poštovanje države koju predstavlja, odnosno Republike Kosovo, i nastaviće da to čini odlučno u skladu sa međunarodnim pravilima i principima koji regulišu odnose između država.

Izveštaji o neviđenom incidentu na skopskom aerodromu koje su pripremili Predsedništvo i Kosovska policija su već finalizovani i dostupni, i to već nekoliko dana. Iz ovih izveštaja se jasno razume da nema zahteva za odstupanje ili zaobilaženje pravila, već naprotiv, poštovanje i primena konvencija i međunarodnog običajnog prava, a pre svega poštovanje Republike Kosovo.

Za žaljenje je način na koji je na jučerašnjoj konferenciji za štampu u Skoplju rešen incident protiv Republike Kosovo, jer je još više doprineo propagandi protiv Republike Kosovo. Ono što se desilo na skopskom aerodromu je jasno kršenje međunarodnih pravila priznatih i primenjenih širom sveta, pa Predsedništvo očekuje da bude obavešteno o preduzetim merama u vezi sa ovim kršenjima, kako je istaknuto u protestnoj noti koju je uputila Republika Kosovo.

Iako cenimo izraz žaljenja od strane premijera Severne Makedonije, nažalost, do sada, ni u jednom trenutku institucije Severne Makedonije nisu se pozabavile pitanjima pokrenutim u protestnoj noti u vezi sa kršenjem međunarodnog običajnog prava u odnosu sa Republikom Kosova, ali su naprotiv, otvoreno i bez ikakvog oklevanja prihvatili takvo kršenje. Za to nisu potrebni dodatni izveštaji i istrage za bilo koje činjenično stanje, jer su potpuno irelevantni pre nego što je javnost priznala da je takvo pravilo namerno nametnuto, uprkos jasnim zahtevima međunarodnog prava.

Predsedništvo Republike se ovim incidentom pozabavilo samo međuinstitucionalno i bez objavljivanja, u cilju očuvanja odnosa dve zemlje, sve do trenutka kada je protiv predsednice počela propaganda neviđenih razmera, u kojoj je Predsedništvo bilo prinuđeno da odgovori na veliko interesovanje medija.

Kako je rečeno u prethodnim reakcijama, predsednica Osmani je tokom svoje političke karijere, a posebno tokom svog mandata predsednika zemlje, doprinela razvoju i produbljivanju pozitivnih odnosa sa Severnom Makedonijom.

Međutim, ona ni na koji način ne može da prihvati blaćenje Republike Kosovo. Ova situacija se lako može prevazići ako postoji politička volja zvaničnog Skoplja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari