skupštinafoto R.Z./ATAImages

Stranke takozvane proevropske opozicije načelno kažu da će podržati zahtev Nove Demokratske stranke Srbije i POKS za sazivanjem posebne sednice Skupštine Srbije o najnovijim događajima na Kosovu, ali naglašavaju da iza zahteva o oružanom sukobu i reakcije – neće stati.

Prema rečima Vojislava Mihailovića, lidera POKS-a, postoji načelna saglasnost opozicije da se zatraži vanredna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se raspravljalo o stanju na Kosovu i Metohiji, progonu kojim su Srbi izloženi i da izvestilac bude koalicija NADA, odnosno Novi DSS i POKS.

Opozicija o predlogu za sazivanjem sednice o Kosovu: Da, ali ne želimo da podržimo nikakvo zveckanje oružjem ili pozivanje na rat 1
Foto FoNet Ana Paunković

– Trenutno se radi na usaglašavanju dokumenta koji će se predati skupštini i nakon potpisivanja poslanika biće predat u narednim danima – ističe Mihailović za Danas.

Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta u parlamentu, kaže za Danasa da Vučićeva politika prema pitanju Kosova upravo doživljava potpuni debakl.

– Ovo što danas vidimo je naprednjačka eutanazija interesa Srba sa Kosova. Umesto da smo iskreno pregovarali i pokušali da dobijemo zaštitu interesa građana i osnivanje Zajednice srpskih opština, što nije nimalo neuobičajena praksa na prostorima koji su u prošlosti doživeli konflikte, režim se nacionalističkim busanjem u srpske grudi zaklinjao da ne da Gazivode, da ne da srpske tablice, da ne da Kosovo. Pobeđivali smo 5:0, a ljudi koji žive na Kosovu gubili sve što imaju – ističe Lazović.

Kada smo pozivali na to da se razgovara o predlozima koji su na stolu, francusko-nemačkom planu i Ohridskom sporazumu, da definišemo crvene linije i način da se one sprovedu i da uspostavimo kredibilnu Zajednicu srpskih opština, a da dođe do regionalnog pomirenja i uspostavljanja međusobnih odnosa, onda smo proglašavani izdajnicima, dodaje.

Opozicija o predlogu za sazivanjem sednice o Kosovu: Da, ali ne želimo da podržimo nikakvo zveckanje oružjem ili pozivanje na rat 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

– Kako vreme prolazi, svaki sledeći predlog je sve lošiji za Srbe koji žive na Kosovu. Što se sednice tiče, moramo da vidimo kako tačno izgleda predlog. Ne želimo da podržimo nikakvo zveckanje oružjem ili pozivanje na rat, posredno ili neposredno. Od kolega iz DSS sam dobio uveravanja da to nije slučaj, tako da ćemo podržati njihov predlog.

Važno je da građani vide da Vučić trguje interesima građana kako bi ostao na vlasti, nažalost, nema nikakve druge politike prema ovom važnom pitanju – zaključuje Radomir Lazović.

Opozicija o predlogu za sazivanjem sednice o Kosovu: Da, ali ne želimo da podržimo nikakvo zveckanje oružjem ili pozivanje na rat 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

„Kosovo jeste tema“

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije, kaže za Danas da je ta partija trenutno u razgovorima sa Novom demokratskom strankom Srbije i ostalim opozicionim strankama, u vezi sa zahtevom da se održi posebna sednica Narodne Skupštine Srbije.

– Na toj sednici bi se razmatrala vrlo dramatična situacija na Kosovu i Metohiji posle strašne represije nad Srbima koju sprovodi Aljbin Kurti uz blagoslov svog koalicionog partnera Aleksandra Vučića. Sada nema više nikakve sumnje da je reč o dogovoru Kurtija i Vučića da se i ovo malo preostalih Srba na ovaj ili onaj način proteraju sa svojih ognjišta i nema ni jednog razloga da se o tome hitno ne razgovara u Skupštini Srbije. Režim Aleksandra Vučića, vođe Rio Tinto koalicije, zaokupljen pohelpom oko litijumske provizije, pokazuje toliku nebrigu o Srbima na Kosovu i Metohiji da čak ne pokušavaju da zakažu ni sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju. Očekujem da se i ova sednica zakaže vrlo brzo jer Skupšina je jedino mesto gde se mora zahtevati odgovornost za posledice rezultata od 5:0 u korist Vučića ali na žalost na štetu Srba – kaže Milivojević.

Opozicija o predlogu za sazivanjem sednice o Kosovu: Da, ali ne želimo da podržimo nikakvo zveckanje oružjem ili pozivanje na rat 4
foto: Vojin Radovanović/Danas

„Kosovo – da. Ali, ne možemo još da komentarišemo taj zahtev – nemamo ga“

Pavle Grbović, narodni poslanik Pokreta slobodnih građana, ističe za Danas da je trenutno nije u stanju da komentariše ništa u vezi sa zahtevom Novog DSS i POKS o posebnoj sednici o Kosovu.

– Ne mogu još da komentarišem, nismo dobili tekst predloga koji smo tražili i od čije sadržine će zavisiti odluka. Nemamo ništa protiv diskusije, ali svaki predlog mora da sadrži predlog odluke koju skupstina usvaja i možemo da podržimo samo one odluke koje nisu u dubokoj suprotnosti sa politikom Pokreta slobodnih građana – zaključuje on.

Opozicija o predlogu za sazivanjem sednice o Kosovu: Da, ali ne želimo da podržimo nikakvo zveckanje oružjem ili pozivanje na rat 5
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Danilela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, kaže za Danas da će ta partija podržati zahtev Novog DSS i POKS, iako ga još nisu dobili ozvaničnim putem. Kako navodi dalje, sa poslanicima Novog DSS i POKS su se čuli telefon i načelno se slažu.

Naznačimo, predstavnici skoro svih opozicionih grupa u Skupštini Srbije obratili su se 10. septembra zajednički javnosti povodom svog zahteva da parlament zaseda o njihovom predlogu zakonu o zabrani rudarenja litijuma i bora.

Oni su skupili 86 potpisa poslanika za za predlaganje zakona o zabrani rudarenja litijuma i bora.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić im je ubrzo odgovorila da „jedva čeka“ tu sednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari