Sofija Todorović: Kosovo treba da dobije stolicu u UN i Srbija se na to obavezala 1Foto: Medija centar

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović smatra da Kosovo apsolutno treba da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN) i objašnjava da se Srbija na to obavezala na različite načine, pošto je pristala da ne blokira ulazak Kosova u međunarodne organizacije.

Ona je u FoNetovom serijalu razgovora Kosinus o rešavanju problema Kosova, podsetila da su UN i nastale da bi garantovale mir i ljudska prava.

Zato i ne vidi zašto Srbiji ne bi išlo u prilog da Kosovo bude u UN, jer je uverena da bi to „sigurno značilo poboljšanje stanja ljudskih prava na Kosovu“.

Upitana da li bi sporazum Beograda sa Prištinom bio realnost ili predaja, Todorović je odgovorila da „nas treba da bude sramota nekih drugih stvari, a ne toga što želimo da razgovaramo sa ljudima sa kojima živimo veoma blizu“.

Ona je ocenila da je međunarodna konferencija o kosovskom problemu izvesna, ali je napomenula da ne može da ima nikakva epohalna postignuća, ukoliko joj je ne bude prethodio dijalog.

Prema njenom mišljenju, zamrznuti konflikt znači zamrznutu budućnost i to nijedna strana u pregovorima ne bi trebalo da dozvoli, niti da želi.

Todorović je upozorila da zamrznuti konflikt nikada nije u potpunosti zamrznut, već podrazumeva konflikte i nasilje.

Kako je poručila, svako ko se zalaže za zamrznuti konflikt da bi ostvario svoje ciljeve „duboko ne razume ljudska prava i potrebe ljudi za normalan život“.

Za nju dilema Evropska unija (EU) ili Kosovo nije pitanje izbora, jer je Kosovo deo Poglavlja 35 pregovaračkog procesa Srbije sa EU.

Kako je objasnila, ohridski Aneks o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i sam sporazum postali su deo pregovaračkog procesa.

Prema njenim rečima, EU ne želi da prima u svoje članstvo zemlje koje imaju nerešene sukobe i teritorijalne nesuglasice.

„Moj odgovor bi bio i EU i Kosovo, ali Kosovo kao funkcionalna teritorija na kojoj su ljudima garantovana osnovna ljudska prava i na kojoj konačno vlada mir“, naglasila je Todorović.

Ona smatra da je Zajednica srpskih opština (ZSO) „dogovorena stvar“ jer je deo Briselskog sporazuma, ali ne bi smela da se koristi kao poligon za međusobna prepucavanja i zloupotrebe, već da se implementira na najbolji način.

Referendum o Kosovu bio bi bespotrebno trošenje resursa Srbije i novca građana, pošto već postoje političari koji vrlo jasno definišu svoju politiku prema Kosovu, a iz istraživanja javnog mnjenja se vidi kako je srpsko društvo opredeljeno, ocenila je Todorović.

Upitana o riziku sukoba, ona je ukazala da smo mi već u sukobu, jer na Kosovu ima incidenata, nereda na ulicama i povređenih.

Time što dvojica pregovarača, iz Srbije i sa Kosova, ne mogu da sednu za isti sto, oni jasno stavljaju do znanja da su apsolutno odgovorni za sve što se dogodi, uprkos rečima da se želi mir, „jer mir nije samo reč, već na njemu mora da se radi“, zaključila je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari