Rok je petak: Može li doći do šireg srpskog bloka za parlamentarne izbore na Kosovu? 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Srpski političari sa Kosova odbacuju mogućnost ukrupnjavanja u širu koaliciju za parlamentarne izbore zakazane za februar.

Predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević odbacio je u intervjuu za Danas mogućnost formiranja šireg srpskog fronta na kosovskim parlamentarnim izborima zakazanim za februar,

On je naveo da sa Srpskom listom neće u predizbornu koaiciju.

“Planiramo izlazak, ali postoji jedno veliko ali – šta ako izazovu toliku paljevinu da do birališta se ne može ni doći”, naveo je Arsenijević. Njegova Srpska demokratija bi, ako preda listu, bila debitant na izborima.

I drugi srpski političari sa Kosova sa kojima smo razgovarali odbacili su mogućnost šire srpske koalicije.

Srpska lista, koja je od izbora 2021. promenila gotovo čitavo rukovodstvo, sa Partijom kosovskih Srba deli podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali imajući u vidu ranije sukobe na relaciji ove dve stranke njihova koalicija bila bi iznenađenje.

Sukobi datiraju još od 2015. godine kada je sadašnji predsednik PKS, a tadašnji prvi čovek SL, Aleksandar Jablanović, praktično izbačen iz te stranke.

Nije Jablanović bio ni kasnijih godina omiljeni u krugovima oko Aleksandra Vučića, ali se u poslednje vreme sve promenilo.

Režimski mediji pisali su prošle godine kako je “šenlučio” i pucao u vazduh, nazivali ga Kurtijevim Srbinom, ali kako je povukao kandidaturu za gradonačelnika Leposavića na prošlogodišnjim lokalnim izborima, koje je SL bojktovala, Jablanović je počeo javno da iskazuje podršku predsedniku Vučiću.

Nije nemoguće da vernost Vučiću bude dovoljna da se prevaziđu razmirice sa terena, pogotovo imajući u vidu promenu u rukovodstvu Srpske liste. No, predsednici ove dve stranke, Zlatan Elek i Aleksandar Jablanović, nisu bili voljni da odgovore da li je saradnja moguća.

Jablanović se nije javljao na broj poznat redakciji, a Elek je naveo kako je u trenutku poziva nalazi na radnom mestu u bolnici i zamolio novinara da ga pozove za sat vremena, kada će biti u prostorijama Srpske liste, ali se nadalje nije javljao.

Rok je petak: Može li doći do šireg srpskog bloka za parlamentarne izbore na Kosovu? 2
Printskrin Kosovo online/Srpska lista

Arsenijević bivši bliski saradnik, Milija Biševac, kopredsednik Srpskog narodnog pokreta, navodi za naš list da kao nova politička stranka planiraju da učestvuju u izbornom procesu.

Ovu stranku početkom ove godine formriali su Biševac, dotad predsednik GI “Za Zubin Potok” i bivši predsednik opštine Gračanica Branimir Stojanović.

“Do sada nismo razmišljali o koalicijama jer je veoma malo registrovanih političkih stranaka koje se bave opozicionim radom i koje jesu stvarani protivnik politike koja je do sada vođena na KiM. Jesmo obavili razgovore sa određenim političkim aktivistima-pokretima i naravno uvek smo otvoreni za saradnju sa svima onima koji istinski žele da bore za srpski narod na Kosovu.
Naša politika je jasna, Srbi na KiM moraju da se izbore za pravo da upravljaju svojim životima a ne da sa nama i našim sudbinama upravlja neko putem daljinskog upravljača, gde god on bio, da li u Prištini ili u Beogradu”, kaže Biševac.

Poručuje da oni koji “zaista žele da se pozicija Srba u društvu poboljša, da se izbore za elemantaran prava i isprave nepravdu koja se već godinama sprovodi nad srpskim narodom od strane pogrešnih političara” su uvek dobrodošli u njihov tim.

Rok je petak: Može li doći do šireg srpskog bloka za parlamentarne izbore na Kosovu? 3
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

Nenad Rašić i Rada Trajković nisu nova imena u političkom životu na Kosovu. Njih dvoje su na prethodnim izborima 2021. godien nastupili zajedno u okviru liste Građanske inicijative “Sloboda, pravda, opstanak”.

Rašić, koji je predsednik Progresivne demokratske stranke, ujedno je i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, a Trajković, predsednicu Evropskog porketa Srba sa KiM, imenovao je za svoju savetnicu.

No, nih dvoje, kako kažu, i dalje nisu razgovarali o nastupu na izborima.

To da li će se Trajković i ovog puta kandidovati zavisi pre svega od njene lične želje, ali i od koncepta nastupa na GI SPO na februarskim izborima, navode oni za Danas.

Ministar i njegova savetnica imaju razmimoilaženja u viđenju politike kosovskog premijera Aljbina Kurtija, čiji odnos prema Srbima Trajković često kritikuje. Ipak, njih dvoje kažu da te kritike neće uticati na njihovu dalju saradnju.

“Rašić je toliko širok da ne kandiduje kao problem što ja u potpunosti kritikujem, pre svega, Kurtija i Svećlju koji zasita čine sve da Srba ne bude ne samo na severu, nego na celom Kosovu. Ako osete da su preterali na severu odu u Pasjane i pohapse invalide, da bi skrenuli pažnju. Strategija maltretiranja Srba je toliko očigledna”, kaže predsednica Evropskog pokreta Srba sa KiM.
Rašić kaže da su Trajković i on kolege dugi period, da se bore za ostvarenje prava Srba Kosovaca. Dodaje da sa Trajković ima dobar odnos i da očekuje da će se on produbljviati, ali da njeno učešće na listi zavisi i od načina na koji žele da predsatve listu, da li će akcenat staviti na mladost.

Kritike svoje savetnice vidi kao konstruktivne, čak u mnogim slučajevima osvežavajuće.

Rašić tvrdi Trajkovićkine navode o Kurtijevoj nameri da protera Srbe sa KiM nije čuo, iako obično čita sve njene izjave. “Nisam video da je ijedna od njenih kritika bila usmerena na takav način da nije bila konstruktivna”, kaže Rašić.

Ministar kaže da kako sada stvari stoje nije realna opcija da idu sa nekim u koaliciju, ali i da imaju još nekoliko dana da donesu konačnu odluku.

Učešće u koaliciji dosad je jedino prijavili Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa (NISMA). Rok za prijavu koalicija je petak, 30. avgust, nakon čega će biti jedino moguće samostalno učešće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari