Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo osudila saslušavanje zvaničnika u opštini Štrpce 1foto FoNet Aleksandar Barda

Kancelarija VLade Srbije za Kosovo i Metohiju je danas ocenila da „saslušavanje koje Priština po nalogu (premijera) Aljbina Kurtija danas sprovodi nad radnicima lokalne samouprave, javnih preduzeća i ustanova u sistemu Republike Srbije, u opštini Štrpce, ima za jedini cilj da se slomi duh srpskog naroda u Sirinićkoj župi i dodatnim pritiskom i zastrašivanjem natera da napuste svoja ognjišta“.

Kancelarija je navela da je na saslušanja i informativne razgovore u tužilaštvu u Uroševcu pozvano više predstavnika Privremenog organa opštine Štrpce koji su se danas uredno i odazvali pozivu.

Ocenjeno je da je to „veoma uznemirujuće postupanje prištinskih organa koji su prvo godinama protivpravno u kazamatima držali čelnike opštine Štrpce, a sada dodatno progone ostale zaposlene“.

„Ovakvim institucionalnim nasiljem Aljbin Kurti želi da ukine srpske institucije na Kosovu i Metohiji i zatre tragove srpskog postojanja na ovim prostorima“, ocenila je Kancelarija i navela da je o tome pismom obavestila posrednika u dijalogu Sbije i Kosova Miroslava Lajčaka i „ostale relevantne međunarodne misije tražeći da se angažuju i zaustave novi progon predstavnika opštine Štrpce“.

Kancelarija je podsetila da su „progonu i pritiscima prethodnih meseci izloženi i zaposleni u lokalnim samoupravama u opštinama Lipljan, Istok, Peć i Gora, kao i u zdravstvenim ustanovama, poštama, filijalima Poštanske štedionice, i direktori osnovnih i srednjih škola u opštinama na severu KiM, što govori o planskom i sistematskom pokušaju zatiranja srpskih tragova na KiM“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari