Kosovo traži pomoć Mađarske za članstvo u Savetu Evrope 1Foto: Printscreen YOUTUBE Insajder

Odnosi Kosova i Mađarske i članstvo Kosova u Savetu Evrope bili su tema razgovora Komisije za spoljne poslove i dijasporu sa ambasadorom Mađarske na Kosovu Belom Božikom na kom je predsednica Komisije Arbereša Krieziu-Hiseni zatražila pomoć za članstvu Kosova u tu organizaciju, budući da Mađarska predsedava EU, piše Gazeta ekspres.

„Razgovarali smo o odnosima Kosova i Mađarske, ali sa posebnim akcentom na činjenicu da Mađarska već predsedava EU. Razgovarali smo i o pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope i stavovima koje su članice Saveta Evrope iz Mađarske zauzele u ovom procesu, a ideja je da sa njima pronađemo zajednički jezik i da ih nateramo da shvate koliko je važno glasati za članstvo Kosova, jer se ovde ne bavimo samo pitanjem koje ima veze konkretno sa Kosovom, već je veoma važno da Kosovo postane članica Saveta Evrope i zbog činjenica da to uveliko utiče na povećanje stabilnosti u zemljama Zapadnog Balkana, a potom i u samoj EU”, rekla je Krieziu-Hiseni.

Dodala je da su uputili poziv ministru spoljnih poslova Mađarske da poseti Kosovo.

„Nameravamo da povećamo saradnju sa Mađarskom i na međuparlamentarnom nivou, stoga smo uputili poziv kolegi u Budimpešti i očekujemo da će posetiti Kosovo do kraja ove godine”, dodala je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari