Premijer Ivica Dačić i nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm saglasili su se da članstvo Kosova u UN može biti tema samo u okviru dijaloga o celovitom rešenju kosovskog pitanja.


Dačić je naglasio da Srbija nije spremna da o ulasku Kosova u UN razgovara „usput“. „Ako se bude razgovaralo o celovitom rešenju ta tema će biti na dnevnom redu“, rekao je srpski premijer, koji je s nemačkim ambasadorom juče posetio Vršac.

Kako je dodao, članstvo Kosova u UN značilo bi priznanje nezavisnosti, što je za Srbiju neprihvatljivo. „To je predimenzionirano, uključujući moju izjavu da možemo o tome da govorimo u okviru celovitog rešenja. Kosovo za sada ne može da dobije samo to, nažalost sve ostalo može. Ovo ne mogu bez nas“, rekao je Dačić.

Saglasnost da je izjava o „stolici u UN“ predimenzionirana izneo je i Vilhelm, koji je istakao da su njegovu prvu izjavu o ovoj temi „pogrešno razumeli“ i da je jasno da nije rekao da je ulazak Kosova u UN uslov za dobijanje datuma pregovora za članstvo Srbije u EU.

Vilhelm se s Dačićem složio i da će to pitanje pre ili kasnije biti stavljeno na dnevni red i naglasio da je potpuno jasno da je ono značajno za Kosovo, podsetivši da je to i srpski premijer rekao. „Slažem se s premijerom da će to biti tema u okviru celovitog rešenja pitanja Kosova“, istakao je ambasador Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari