Vjosa osmanifoto EPA-EFE/Olivier Matthys

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala saopštila je da je MIP Kosova uputilo protestnu notu vlastima Severne Makedonije posle sinoćnjeg incidenta na skopskom aerodromu, u kojem je obezbeđenje aerodroma pokušalo da uzme privatni telefon predsednice Vjose Osmani, i odgurnulo je.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova naglašava da je predsednica Osmani bila suočena sa „neodgovarajućim i nezakonitim tretmanom osoblja obezbeđenja aerodroma“.

U nastojanju da razjasni situaciju, Gervala se odmah nakon incidenta sastala sa ambasadorom Severne Makedonije na Kosovu i održala sastanak sa zamenikom makedonskog premijera Arbenom Fetaijem.

Gervala je primila telefonski poziv od svog makedonskog kolege Timča Mućunskog, gde je izražena zabrinutost kosovskih institucija u vezi sa ovim događajem, dok je makedonska strana saopštila da je započela istragu o ovom slučaju.

Predsedništvo Kosova je ranije danas izrazilo je ogorčenje „zbog neprihvatljivih izjava“ ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Severne Makedonije.

Predsedništvo je u reagovanju medijima istaklo da se u pojedinim severno-makedonskim medijima vodi propaganda protiv Kosova povodom neviđenog incidenta koji se juče dogodio na međunarodnom aerodromu Skoplje, gde se predsednica Vjosa Osmani suočila sa neosnovanim zahtevom za oduzimanjem njenog ličnog telefona.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije je, kako je saopšteno iz Predsedništva, u potpunosti opravdalo zahtev da se skenira predsednicin telefon koji se koristi za službenu komunikaciju i pitanja nacionalne bezbednosti.

Predsednica Osmani je odbila ovaj zahtev, pozivajući se na savete bezbednosnih institucija.

Aerodrom Skoplje i ministarstvo unutrašnjih poslova priznali su da je nalog za kontrolu dalo ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije, čime je prekršena diplomatska praksa.

U reagovanju iz predsedništva Kosova se navodi da prema međunarodnoj praksi i Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, kada putuju šefovi država, oni su zaštićeni diplomatskim privilegijama i imunitetima, kao i da je makedonska strana zvanično bila obaveštena unapred o putovanju predsednice, u skladu sa diplomatskom praksom.

U saopštenju iz predsedništva se ističe da je skandalozno je „da bilo ko tvrdi da je predsednica navodno imala nešto sumnjivo u torbici“.

„Ne samo da je to velika neistina, već je to istovremeno i najteža optužba i najozbiljnija propaganda koju su mediji u Severnoj Makedoniji ikada izneli u pravcu Republike Kosovo. Još skandaloznija je današnja izjava ministarstva unutrašnjih poslova da je možda ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije imao neke informacije, zbog čega je podnet zahtev da se proveri predsednicima lična torba i telefon. Ovo je neviđena tendencija da se ocrni ne samo predsednica, već i država Kosovo“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je, „u punom skladu sa bezbednosnim protokolima, policija Kosova reagovala profesionalno“.

„Jučerašnja situacija na skopskom aerodromu ne može se drugačije objasniti niti oceniti, osim kao čista provokacija i sklonost da se izazove incident. Umesto pravdanja i dozvoljavanja propagande protiv Republike Kosovo, tražimo od zvaničnih vlasti u Skoplju da hitno pristupe ovom slučaju sa velikom ozbiljnošću i da preduzmu odgovarajuće mere protiv zvaničnika koji su izvršili ovaj napad na Republiku Kosovo“, ocenili su iz kabineta Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari