Kosovska MitrovicaFoto: Beta/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Vlada Kosova je donela odluku prema kojoj se zbog visokih dnevnih temperatura u periodu od 11 do 17 časova zabranjuje rad na otvorenom, ali, prema Inspektoratu rada, od strane pojedinih organizacija ta odluka se ne poštuje.

Glavni inspektor Inspekcije rada Kosova Hekuran Nikči, rekao je da je samo u subotu (13. jula) identifikovano 28 kompanija koje nisu poštovale odluku, za koje je rekao da će biti izrečene novčane kazne.

Nikči kaže da su juče i danas nastavili sa inspekcijskim nadzorom, dodajući da je najviše prekršaja u građevinskom sektoru.

„Odluka Ministarstva zdravlja stupila je na snagu prošlog petka popodne, mi smo 13 (jula) odmah krenuli sa terenskim nadzorom nad njenom primenom od strane subjekata. U subotu, 13 jula na kraju dana identifikovali smo 28 kompanija koje nisu poštovale odluku i za njih će biti izrečene novčane kazne. U nedelju smo nastavili seriju inspekcijskih nadzora, danas smo nastavili inspekciju“, kazao je Nikči za prištinske medije.

Kompanije koje poštuju odluku traže od Vlade da im se subvencioniše, jer kažu da im se nanosi šteta.

Zbog visokih temperatura Ministarstvo zdravlja odlučilo je da za pojedine kategorije od 13. jula ograniči radno vreme.

Od 13. do 20. jula trudnice se oslobađaju posla, a, ako je zbog prirode posla to nemoguće, onda rade od kuće.

U istom periodu, prema odluci Ministarstva zdravlja Kosova, hronični bolesnici će raditi samo četiri sata dnevno.

Odlukom je zabranjeno i kretanja vozila od 11 do 17 časova.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova objavio je listu hroničnih bolesti na koje se odnosi pravo na četiri sata rada dnevno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari