Kosovo zatvorilo prelaze Brnjak i Merdare, Jarinje prohodno 1Foto: Kosovo Online

Kosovo je zatvorilo prelaze Brnjak i Merdare nakon što su aktivisti više srpskih udruženja blokirali saobraćaj u blizini nekoliko punktova iz pravca Srbije.

Prelaz Jarinje je od jutros prohodan.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala reagovala je nakon zatvaranja Brnjaka i saopštila da će ovaj punkt ostati zatvoren „dok maskirana lica ne odu i dok se ne vrati slobodno kretanje“, prenosi Kosovo Online.

„Hitno pozivamo SAD, Tursku, Nemačku, Francusku i Nato da intervenišu kako bi sprečili Aleksandra Vučića da dalje eskalira situaciju“, rekla je Gervala optužujući Srbiju za novonastalu situaciju.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je građane i emigrante koji putuju na Kosovo ili sa Kosova u druge zemlje da preduzmu mere predostrožnosti i koriste druge prelaze.

Podsećamo, nakon postavljanja blokada nedaleko od pojedinih prelaza između teritorije Kosova i centralne Srbije, sa srpske strane, Priština je odlučila da sinoć zatvori prelaze Brnjak i Merdare. Kosovski zvaničnici tvrde da ke razlog to što tamo „maskirani kriminalci“ nedozvoljavaju Albancima da nastave putovanje i čak optužuju MUP Srbije za umešanost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari