Kosovska policija pozvala građane da sarađuju: Sprovodimo plan za izbore 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Kosovska policija saopštila je da danas sprovodi operativni plan za izbore na severu u skladu sa prethodnim fazama kako bi se stvorilo bezbedno i mirno okruženje za građane, i da je angažovan dovoljan broj pripadnika te službe, a cilj je profesionalno postupanje.

„Cilj PK je, kao i uvek, da garantuje slobodno ostvarivanje biračkog prava, da preduzme preventivne akcije protiv negativnih pojava i kriminalnih aktivnosti koje bi na bilo koji način ugrozile bezbednost, mir i stabilnost u zemlji“, navedeno je u saopštenju.

Građanima je upućen poziv da sarađuju sa Kosovskom policijom, Državnim tužilaštvom, CIK-om i da prijave sve nezakonite slučajeve u vezi sa bezbednošću, izbornim procesom ili čak van njih, a kako je navedeno te prijave biće tretirane poverljivo.

Centralna izborna komisija je danas saopštila da su otvoreni svi glasački centri za izbore gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvećan, Leposavić i Zubin Potok i za odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan.

Na prvoj konferenciji za medije CIK je objavio da trenutna bezbednosna situacija mirna i sve ide po planu, dok je mali broj građana, posebno u područjima naseljenim Albancima, u jutarnjim satima izašao da izvrši svoju biračku dužnost.

Glasa se u šest stalnih biračkih centara i 13 privremenih u kontejnerima.

Prema podacima CIK-a na izborima za gradonačelnike opština na severu Kosova pravo glasa imaju 45.095 glasača, dok za odbornike opština Leposavić i Zvečan pravo glasa ima 20.314 glasača.

Izbore će izbliza pratiti 357 posmatrača, koji će takođe pratiti i procedure nakon zatvaranja biračkih mesta.

Za praćenje izbora je akreditovani i 170 predstavnika domaćih i međunarodnih medija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari