Šta kaže Kosovska policija, a šta mladići o slučaju privođenja maloletnika u Leposaviću? 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Kosovska policija demantovala je i nazvala tendencioznim tvrdnje da je u Leposaviću maltretirala dvojicu srpskih mladića zato što su pevali pesme o Kosovu. Iako postoji snimak, na kojem se vidi da policija sa dugim cevima privodi mladiće, koji su potvrdili da su ih policajci prskali suzavcem, iz Kosovske policije kažu da su se rukovodili „najdemokratskijim principima“ u cilju održavanja javnog reda.

“Kosovska policija, u cilјu ispravnog informisanja javnog mnjenja, ovim zvaničnim saopštenjem demantuje pristrasna i neistinita pisanja objavlјena u nekim, uglavnom srpskim medijima, a koja se odnose na srpsku kancelariju za Kosovo, a koji predstavljaju nerealno stanje da Policija Kosova nije postupao i nije se ponašala kako treba prema pojedinim mladim Srbima/decom u opštini Leposavić”, navodi se na početku saopštenja.

Dodaje se da su policijske jedinice za brzo delovanje iz Severne Mitrovice “tokom obavljanja redovnih policijskih poslova, reagovale na slučaj narušavanja reda i javnog mira u kafiću, gde su dve osobe kažnjene zbog remećenja reda i mira. javnog reda”.

“Vredi napomenuti da se Kosovska policija rukovodi najdemokratskijim principima i da je preduzela sve policijske mere i radnje u cilju održavanja javnog reda i mira kao i garantovanja bezbednosti svih građana bez razlike”, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da su sve informacije o maltretiranju srpskih dečaka – tendenciozne.

“Dakle, ovakve tendenciozne izjave ne služe ni građanima ni javnoj bezbednosti, jer se postupanje policije zasniva na predviđenim zakonskim procedurama, uključujući i održavanje javnog reda i mira. Za zvanične informacije, pozivamo medije i sve strane da se pozovu na zvanične informacije Kosovske policije”, stoji na kraju prvog saopštenju.

Na snimku privođenja srpskih mladića koji je Kosovo onlajn objavio jasno se vide pripadnici Kosovske policije sa dugim cevima privode maloletnike u Leposaviću.

To su za naš portal kasnije potvrdili i sami mladići.

„Nismo remetili mir, nismo vikali, pevali smo kosovske pesme i nismo imali nameru nikoga da isprovociramo, nismo provocirali, nismo pravili nikakve probleme. Tokom privođenja jesu vršili silu, pribili su nas uz zid, vezali su nas lisicama, spakovali u kola i odveli, i  primenjivali su silu u stanici policije“, ispričao je jedan od privedenih mladića Aleksa Babić.

On je dodao da se sve događalo prekoputa kafića “Mistik”, a da su ih policajci vređali i prskali suzavcem.

„Bili smo prekoputa kafića ’Mistik’ i pevali smo naše pesme koje smo slušali na punoletstvu o našem Kosovu, zbog toga su nas pripadnici policije priveli i odveli u pritvor, gde smo morali da dajemo izjavu i gde su nas maltretirali. Terali nas da kažemo što smo to pevali, vređali su me u kolima. Prskali su nas suzavcem, a prskali su me i u kolima kada su me sprovodili do stanice“,

I drugi privedeni mladić Andrija Antonijević tvrdi da su ih policajci u stanici prskali suzavcem i terali da pevaju ponovo iste pesme.

„Bili smo kod drugarice na veselju, posle veselja svi smo otišli u jedan kafić gde smo pevali iste pesme. Nismo nikoga provocirali, nismo imali nameru nikoga da vređamo, pevali smo kosovske pesme. Nakon toga su došli i prskali nas suzavcem, odmah su nas uhapsili, mene i drugara, ne znam zbog čega. Držali su se na nas i vikali ’ajde sad pevajte ovde, šta ste pre pevali’, napadali su nas sve vreme tu. Jednog drugara su naprskali suzavcem u oči pa je išao ambulantu, a suzavac je i mene zakačio. Stegli su nam lisice koliko su mogli ubacili u kola i posle dole u stanicu pisali prijavu, kaznu 200 evra i nakon te prijave su nas pustili da idemo kući“, rekao je Antonijević.

Da je tokom privođenja korišćen i suzavac u prvoj izjavi potvrdio je i zamenik komandira Kosovske policije za region sever Veton Eljšani.

On je za Kossev izjavio da suzavac nije bačen ka mladićima ili upotrebljen protiv njih, već da se, kako tvrdi, aktivirao slučajno usled tehničkih problema, odnosno neispravnosti.

„Došlo je do nesreće. Suzavac je aktiviran, ali nije bačen ka ljudima, nego je pao dole. Kada je jedan policajac izlazio iz auta, suzavac je pukao jer najverovatnije nije imao osigurač, došlo je do tehničkih problema“, kazao je on.

Dodao je da je oko 1.30 časova prijavljeno remećenje javnog reda i mira, buka i galama što je po zakonima Kosova kažnjivo posle ponoći od 1 sat.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kazao je da je privođenje i prekomerna upotreba sile Kosovske policije nad srpskom omladinom u Leposaviću još jedna potvrda da operacije Prištine na severu Kosova nemaju za cilj uspostavljanje reda i mira ili vladavine zakona, već da je cilj samo jedan „teror bez uzdržavanja i granica“, kako bi se Srbi primorali da napuste svoja ognjišta.

„Ničim izazvano nasilje specijalne policije nad srpskom omladinom je zastrašujući simptom ideološke ostrašćenosti i šovinističke prirode režima u Prištini, i ilustracija same suštine Kurtijeve politike mržnje i nasilja“, poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari