Kosovska policija saopštila šta je do sada uradila u istrazi napada u Banjskoj 1foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

Identifikovano je 48 terorista, podnete su krivične prijave protiv 45 osoba, izdati nalozi za hapšenje 41 osumnjičenog i 39 međunarodnih poternica. Ovo je rezultat dosadašnje devetomjesečne istrage policije u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom povodom napada na Banjsku 24. septembra, gde je ubijen heroj Afrim Bunjaku, izjavila je Kosovska policija za prišinsku Gazetu Ekspres.

Ranije je portparol EU Peter Stano na novinarsko pitanje zašto EU ne kažnjava Srbiju zbog Banjske, izjavio da istragu moraju da završe kosovske vlasti.

„To je nešto što se desilo na teritoriji Kosova i kosovske vlasti su zadužene za istragu i da obezbede ili podele pune nalaze istrage, a to se još nije desilo, tako da ne možemo da nastavimo a da ne vidimo rezultate istrage“, izjavio je Stano.

Kosovska policiija, s druge strane, u izjavi za Ekspres, navela je da je u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom preduzela sve neophodne istražne radnje.

„Kosovska policija je do sada identifikovala četrdeset osam osumnjičenih osoba koje su učestvovale u terorističkom napadu, uključujući tri osobe neutralisane tokom antiterorističke operacije 24. septembra 2023. godine. Kosovo je podnelo krivičnu prijavu protiv četrdeset pet lica (uključujući i tri lica kojima je izrečena mera zadržavanja)…“, navodi se u odgovoru Policije.

Krivična prijava je podneta pod sumnjom da su izvršena sledeća dela: teško ubistvo, napad na ustavni poredak Republike Kosovo, teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo. Udruživanje u protivustavnoj delatnosti, vršenje terorističkog akta, pripremanje terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo, pranje novca i finansiranje terorizma.

Policija je otkrila i broj domaćih i međunarodnih poternica koje su do sada raspisane za ovaj slučaj.

„Kosovska policija je u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom do sada raspisala lokalne naloge za hapšenje četrdeset jedne osumnjičene osobe, kao i trideset devet međunarodnih poternica“, navela je policija.

Neke dokaze iz ovog slučaja policija je, navode, poslala u inostranstvo, ali još nisu dobili odgovore.

„Svi nalazi prilikom uviđaja lica mesta, oduzetih dokaza, ali i prilikom analize i uviđaja dokaza, zajedno sa svim spisima predmeta i pratećom dokumentacijom, blagovremeno su stavljeni na raspolaganje Specijalnom tužilaštvu. Da bi se sprovele pune istrage, u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom, bilo je potrebno poslati neke dokaze u inostranstvo, za koja ispitivanja još nismo dobili odgovore“, zaključuje se u odgovoru Policije.

Povodom Stanove izjave reagovala je i Vlada Kosova. Portparol Vlade, Perparim Krieziu, rekao je da je Vlada podnela Evropskoj uniji izveštaj od 48 stranica.

On je rekao da ako je Stano govorio o izveštaju koji treba da pripremi državno tužilaštvo, onda je to pitanje na koje treba da odgovori sama ova institucija.

„Kao Vlada Republike Kosovo, u okviru naših nadležnosti, sačinili smo izveštaj od 48 stranica o terorističkom i paravojnom napadu, koji smo od prošle godine dostavili Evropskoj uniji i svakoj državi članici. Mislim da bi portparol Stano trebalo da ima ovu informaciju. Ako u svojim kontinuiranim izjavama govori o izveštaju koji mora da pripremi tužilaštvo zemlje, onda je to pitanje za koje moramo tražiti odgovore od ove institucije“, naveo je Krieziu.

Kao i njegov šef, Krieziu je takođe kritikovao Specijalno tužilaštvo zbog načina na koji vodi slučaj.

„Za nas ostaje krajnje uznemirujuće i besmisleno da ni posle 9 meseci, s jedne strane, nema optužnice državnog tužilaštva za Milana Radoičića, a sa druge strane, međunarodna zajednica, uključujući i Evropsku uniju, ima nije preduzela mere protiv Srbije, uprkos činjenicama koje dokazuju njenu umešanost u napad

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari