Kosovska vlada usvojila da se 11. jul proglasi „Danom sećanja na genocid u Srebrenici“, Rašić podržao uz ogradu 1Printskrin Kossev

Kosovska vlada je na današnjoj sednici jednoglasno usvojila odluku da se 11. jul proglasi „Danom sećanja na genocid u Srebrenici“. Ovaj predlog je podnesen je na razmatranje u okviru Zakona o zvaničnim praznicima na Kosovu.

Odluka je doneta je na današnjoj 212. sednici kosovske vlade, i ovo je bila prva tačka na dnevnom redu.

Reč je najpre uzeo kosovski premijer, koji je kazao da su zločini u Srbrenici „najveći masakr koji se dogodio u Evropi posle Drugog svetskog rata“.

Nakon što je 23. maja ove godine Generalna skupština UN rezolucijom usvojila rezoluciju u Srebrenici, kojom je 11. jul proglašen za Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, sada se tome, kazao je, pridružilo i Kosovo.

„Danas se mi pridružujemo da podsećamo na 11. jul, kao na dan izvršenja genocida u Srebrenici, bazirajući se i na rezoluciji koju smo usvojili u Skupštini Kosova, koja osuđuje genocid u Srebrenici“.

Potom je minutom ćutanja stradalima odata počast.

Ministre je na glasanje pozvala zamenica kosovskog premijera, Emilija Redžepi, takođe podsetivši da je „genocidni režim Srbije u Srebrenici“ prethodno osuđen i u kosovskoj Skupštini.

Osim što je danas govorila kao zvaničnica ove vlade, Redžepi se obratila i kao pripadnica bošnjačkog naroda na Kosovu.

„Republika Kosovo je nad pripadnicima bošnjačkog naroda, kao i za sve povrede ljudskih prava, izrazila duboku tugu – prema ljudima koji su stradali u genocidu u Srebrenici tokom krvavog rata u BiH. Kosovo je snažno osudilo i osuđuje svaku tendencijju namernog i javnog negiranja genocida u Srebrenici, sa ciljem degradiranja i prikrivanja motiva počinjenih zločina“,navela je.

Kosovska vlada usvojila da se 11. jul proglasi „Danom sećanja na genocid u Srebrenici“, Rašić podržao uz ogradu 2
Printkskrin Jujtub/Vlada Kosova

Potom se obratila Kurtiju, te mu se zahvalila u ime bošnjačkog naroda.

„Za sve ono što radite svih ovih godina u interesu bošnjačkog i albanskog naroda, dva bratska naroda, sa sličnom istorijom“, kazala je Redžepi.

Inače, večeras od 20 časova održaće se komemorativna cermonija povodom „genocida u Srebrenici“ u sali istorijskog Instituta, najavljeno je jutros iz Kosovske Vlade.

Rašić: Glasaću, ali bitno je da ni na koji način povežemo to sa Srbima u celini

Potom je reč preuzeo kosovski ministar za zajednice i povratak, iz redova iz srpske zajednice, Nenad Rašić.

On je kazao da je Redžepi navela nešto što je suštinski svima poznato, da je jeste u u pitanju zločin „koji je imao tendenciju genocidnog delovanja“.

„Prema međunarodnom pravdu, krivična odgovornost za zločin genocida je individualizovana i ne može se pripisati nijednoj etničkog, verskog, ili drugoj grupi, ili zajednici u celini“.

Podcrtao je da „zločin i genocid“ imaju svoje ime i prezime, te da se ne sme, u smislu toga, ni na koji način generalizovati – „ni određeni narod, ni određena zemlja, već isključivo počinioci“.

„Ja ću naravno glasati za obeležavanje dana za žrtve Srebrenice, ali smatram da je vrlo bitno da ni na koji način povežemo to sa Srbima u celini, nego samo na onoj individualnoj osnovi, kao što je u ovom slučaju i jeste bio slučaj“, kazao je Rašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari