Pri uzimanju kosovske vozačke, srpska se buši, do sada podneto 77 zahteva za zamenu 1Foto: RTK (arhiva)

Srpska vozačka dozvola pri procesu prelaska na kosovsku, biće fizički oštećena od strane kosovskih institucija, potvrđeno je za KoSSev iz Kosovske policije.

„Prema informacijama koje ima policija srpske vozačke dozvole će biti izbušene na dva mesta, zato što se smatraju za nevažeći dokument i kao takve vraćaju se podnosiocu zahteva zajedno sa važećom kosovskom vozačkom dozvolom“, kazao je za KoSSev zamenik komandira Kosovske policije, Veton Eljšani.

Podsetimo, kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova prošle nedelje je odlučilo da otvori mogućnost prelaska sa srpskih vozačkih dozvola izdatih za građane na Kosovu, za njih nelegalne – na kosovske vozačke dozvole.

Odluka je na snagu stupila 9. maja, a ta će mogućnost biti otvorena naredna tri meseca – sve do 9. avgusta 2024. godine. Po njegovom isteku saobraćanje na Kosovu sa srpskim dozvolama koje su izdavane za građane na Kosovu, više neće biti moguće.

Zbog neradnog dana, počela je zvanično da se primenjuje od 10. maja.

Do sada podneto 77 zahteva za zamenu vozačkih dozvola

Tog dana podneto je 29 zahteva za zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske, potvrdio je kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja.

Iz Kosovske policije regiona Sever sada navode za KoSSev da je danas podneto 44 zahteva širom Kosova, kako u opštinama severno, tako i južno od Ibra.

Zamenik komandira KP regiona Sever, Veton Eljšani, navodi da će Centru za opremanje dokumentima raditi i subotom.

„Protekle subote podneta su samo četiri zahteva jer građani nisu znali“, dodaje Eljšani.

Uslovi za prelazak

Još prošle nedelje, kosovski MUP je izlistao uslove i proces za ovu proceduru.

Da bi se prijavio za prelazak sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu, građani moraju posedovati:

Vozačke dozvole izdate od strane Republike Srbije za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije posle 10.06.1999. godine, do 9. maja ove godine (dan stupanja na snagu Odluke kosovskog MUP-a).

Vozačke dozvole bivše SFRJ ili bivše SRJ, za lica koja su položila vozački ispit za odgovarajuće kategorije na Kosovu pre 10. juna 1999. godine, ali im je produžen rok važenja od strane Republike Srbije i nakon 10. juna 1999. do 9. maja.

Dokumentacija

Dokumentacija koju građani, uz zahtev, moraju dostaviti Centru za opremanje dokumentima koji se nalazi u opštini je:

Kopija kosovske lične karte, original vozačka dozvola koja je izdata od strane srpskih vlasti, lekarsko uverenje za opremanje sa vozačkom dozvolom i dokaz o uplati takse.

Kada je reč o lekarskim uverenjima, neće se za ovaj proces prihvatati onaj iz srpskih zdravstvenih institucija, već isključivo iz kosovskih. Za kategoriju B/BE cena uverenja iznosi 20 evra, a za C i D je 50 evra. Pomenuta taksa plaća se 15 evra.

Ujedno, i dodavanje kategorija sa srpske na kosovsku vozačku dozvolu – takođe je dozvoljeno za lica koja su položila ispit za odgovarajuće kategorije posle 10. juna 1999. godine do 9. maja. Za to je građanima dodatno, pored ostale dokumentacije, potrebna i – original vozačka dozvola UNMIK ili RKS.

Priština je pozvala sve građane koji poseduju srpsku vozačku dozvolu da podnesu zahtev za „zvaničnu vozačku dozvolu Republike Kosovo“ putem elektronskog obrasca za prijavu na sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari