"Pištao" u prisustvu gradonačelnika Atića: Kosovske vlasti Arsenijeviću odredile pritvor od 48 sati 1foto Aleksandar Roknić Danas

Predsedniku Srpske demokratije Aleksandru Arsenijeviću određen je pritvor od 48 sati zato što je glasno izrazio nezadovoljstvo koristeći pištaljku u prisustvu nelegitimnog gradonačelnika Erdena Atića, saopštili su iz Srpske demokratije.

– Danas je kosovska vlast napravila još jedan korak ka eskalaciji na Severu Kosova. Oni su mu odredili pritvor na osnovu člana 182 Krivičnog zakonika (uznemiravanje), a koji definiše to delo u članu 1 kao akciju koja ima za cilj da “drugome trajno i neželjeno skreće pažnju, ili mu se obraća u nameri da uznemiri, zastraši, povredi, ošteti imovinu ili ubije drugo lice ili njegovu decu, porodicu, rođake ili domaće životinje, odnosno ko drugog prati u nameri da uznemiri, zastraši, povredi, ošteti imovinu ili ubije drugo lice ili njegovu decu, porodicu, rođake ili domaće životinje; i u izvršenju tih radnji dovede to lice u stanje opravdanog straha od smrti, teške telesne povrede, ozbiljne štete na imovini, ili mu nanese velike duševne patnje”, rečeno je u saopštenju.

Iz Srpske demokratije navode, da kao što se vidi na svim njihovim javnim snimcima, oni protestuju, izražavajući nezadovoljstvo nezakonitim i nelegitimnim odlukama kosovskih ministara i ostalih činovnika — i ništa više od toga.

– Današnjim hapšenjem i pritvorom prekršeno je pravo na protest garantovano članom 43 Ustava Kosova, gde se jasno navodi da “svako lice ima pravo da organizuje okupljanja, protest i demonstracije, kao i pravo da u istima učestvuje”. Sem toga, ovo smatramo gušenjem našeg političkog delovanja i, samim tim, vršenjem pritiska na sve naše sugrađane iz srpske zajednice da će biti munjevito uhapšeni ako se usprotive diskriminatorskoj politici kosovske vlade, kažu iz ove partije i zahtevaju od međunarodne zajednice da hitno i neodložno reaguje povodom ovog najnovijeg suzbijanja prava na slobodu govora, izražavanja i protest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari