ana brnabićfoto FoNet Aleksandar Barda

Poznavaoci političkih kretanja na Kosovu sa skepsom su propratili izjavu posrednika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka, tokom njegove posete Kosovu, da je Srbija povukla pismo bivše premijerke Ane Brnabić u kojem piše da neće sprovoditi dogovore iz dijaloga u tačkama koje se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet Kosova.

Analitičar Fidan Ukaj je za Koha.net rekao danas da potvrdu za to treba da uradi Srbija, a ne da Lajčak govori u njeno ime.

„Ne verujem u takvo povlačenje i uveren sam da neće proći mnogo vremena da Vlada Srbije demantuje ovu najavu Lajčaka da je povukla pismo“, rekao je Ukaj.

Dopisnik Koha.net iz Brisela Avgustin Paljokaj je rekao da „ako je Lajčak pomislio da improvizuje sa drugim pismom koje je Ana Brnabić poslala dok je bila premijer, onda će tako nešto više ličiti na improvizaciju nego na pravu stvar“.

„Sve u ime Srbije treba da govori Srbija a ne Lajčak, pa ostaje da se vidi kako će se srpski zvaničnici izjasniti o tom pismu. Od Srbije smo do sada čuli da ne nameravaju da sprovode sporazum u tačkama koje se odnose na suverenitet, teritorijalni integritet Kosova i da nikada neće priznati Kosovo, ni de fakto, ni de jure“, rekao je Paljokaj.

Paljokaj je kazao da će Lajčak ostati na ovoj funkciji do kraja januara sve dok visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Kaja Kalas, ne bude morala da odluči da li će biti njegovog naslednika ili ne.

Lajčak je funkciju emisara preuzeo 2. aprila 2020. i na ovoj funkciji ostaje do 31 januara 2025 godine.

Kosovske vlasti su Lajčaka, sa najviših adresa, optuživale za pristrasnost u vođenju dijaloga između Prištine i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari