Ko je kriv što nema trojnog sastanka u Briselu? 1foto FoNet/X miroslavlajcak

Posle današnjih razgovora sa evropskim izaslanikom Miroslavom Lajčakom u Briselu u novoj rundi dijaloga, delegacije Beograda i Prištine međusobno se optužuju ko je kriv jer nema trojnog sastanka.

Glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi izjavio je da je misterija kako nije došlo do trilateralnog sastanka u Briselu, iako je, prema njegovim rečima, poziv izaslanika EU Miroslava Lajčaka upozoravao da će do takvog sastanka doći, prenosi prištinska Koha ditore.

Kako prenosi Koha, Bisljimi je posle sastanak sa Lajčakom u današnjoj rundi dijaloga u Briselu, rekao da je srpska strana trilateralu odbacila sa dnevnog reda, zahtevajući „uvođenje njenih tema koje su za političku upotrebu“.

Ko je kriv što nema trojnog sastanka u Briselu? 2
Printskrin Kosovo online

„Čak i za nas je to pomalo misterija jer je poziv gospodina Lajčaka bio vrlo jasan da će prvo biti bilateralni sastanak i predložene su teme ili dnevni red bilateralnog sastanka, a zatim je rečeno da će na trilateralnom sastanku razgovarati o sporazumu o normalizaciji, a mogu se odlučiti i druge teme ako postoji sporazum između dve strane. Saglasili smo se sa ovim pozivom, potvrdili smo i učešće na trilateralnom sastanku, ali izgleda da je Srbija tada odbila da uđe sa tom agendom i tražila uvođenje svojih tema koje su za političku potrošnju, na šta nismo pristali”, izjavio je Bisljimi.

Prema njegovim rečima, u pozivu je stajalo da se o drugim temama može razgovarati samo uz dogovor stranaka.

“Dakle, trilaterala nije mogla da bude uslovljena prihvatanjem ili neprihvatanjem predloga druge strane“, naveo je on.

Ali, kako prenosi Kosovo online, iako je Beograd insistirao na trilateralnom sastanku, do njega nije došlo jer je Priština to odbila.

Kosovo online piše da Bisljimi nije prihvatio da se u okviru direktnih razgovora sa Beogradom razgovara o Zajedinici srpskih opština, poštanskim uslugama i pitanju glavnog mosta na Ibru.

„To je jasan pokazatelj da Priština suštinaki odbija da učestvuje u dijalogu i procesu normalizacije“, kažu u delegaciji Beograda, a prenosi Kosovo online.

Kako prenosi RTS, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je posle današnjig razgovora sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčekom da je predstavio mere koje je izneo predsednik Vučić, a koje podrazumevaju oživljacanja dijaloga i zaštitu Srba na KiM.

„Dijalog nam je svima preko potreban. Do sastanka sa prištinskom delegacijom nije došlo, jer je Bisljimi to odbio. Ne žele da razgovaraju o temama koje smo mi predložili, a to je pre svega pitanje formiranja Zajednice srpskih opština. Mi smo uvek spremni na razgovore sa delegacijom Prištine, spremni smo da razgovaramo i o temama koje oni predlažu, i imali bi šta da kažemo“, rekao je Petković.

Ko je kriv što nema trojnog sastanka u Briselu? 3
foto FoNet Milica Vučković

On je rekao i da je Miroslavu Lajčaku predao spisak svih uhapšenih Srba, među kojima je puno onih koji su učestvovali u protestima, a za koje je postojao dogovor da neće biti hapšeni.

„Naša politika jeste politika mira i stabilnosti, i zato smo i izneli niz mera koje treba da vrate u život dijalog. Sever KiM se iz dana u dan pretvara u Kurtijev policijski poligin na kome se iživljava nad Srbima,“ rekao je Petković.

Petković je najavio i da će u Briselu razgovarati sa delegacijom NATO-a o pitanju otvaranja mosta na Ibru, i koje bi, pored pravnih, imalo i bezbednosne posledice.

„Pre svega da ukažemo na sve opasnosti do kojih bi došlo ukoliko bi Kurti krenuo u jednostrano otvaranje mosta. Važno je što oni to razumeju, i sami su nam rekli da to pitanje nije vremenski ograničeno i da treba da ostane deo dijaloga“, rekao je Petković.

Podsetimo, danas je u Briselu počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača. Lajčak je sa dvema stranama odvojeno razgovarao oko šest sati. Trojnog razgovora, kako trenutno stvari stoje, neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari