Kosovski institut: Rusija vodi diplomatski rat i pomaže Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

Kosovski institut za istraživanje i razvoj politika (KIPRED) ocenio je danas da Rusija pomaže Srbiji u kampanji protiv priznanja Kosova i da kosovske institucije treba da se ujedine u borbi protiv ruske propagande.

Na konferenciji za novinare povodom objavljivanja izveštaja „Posmatrač Kosova – Ruski diplomatski rat i dezinformacije medija, 1. jun – 15. avgust 2021“, koji je predstavio KIPRED ocenjeno je da Kosovo nema politiku reagovanja na rusku propagandu.

„Trenutno se naša zemlja nalazi u veoma važnom trenutku u diplomatskom ratu Rusije protiv Kosova. Ovaj zamah je nastao nakon zaključenja sporazuma o moratorijumu Kosova za podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama i kampanje Srbije protiv priznanja Kosova, što se poklapa sa otvaranjem 76. zasedanja Generalne skupštine UN“, kazao je izvršni direktor KIPRED-a Ljuljzim Peci.

Prema njegovim rečima, Srbija može da iskoristi ovaj trenutak da zajedno sa Rusijom sprovede agresivnu kampanju protiv priznanja Kosova tokom ove sednice GS UN, i neposredno nakon nje.

„Imperativ je da kosovska vlada iskoristi ovu priliku i obrati se članicama UN-a sa odgovarajućim dokumentom koji se protivi ruskim i srpskim narativima protiv državnosti i suvereniteta Kosova. To je takođe dobra prilika za kampanju za dalje priznanje, ali ova kampanja teško može da funkcioniše bez podrške naših saveznika, ja to znam iz iskustva dok sam bio ambasador (u Švedskoj)“, dodao je Peci.

Kako je navedeno, „za manje od tri meseca u ruskim medijima je objavljeno je 500 vesti vezanih za Kosovo i od tih vesti 96 je imalo dezinformacije, a najveći broj dolazi iz Sputnjika iz Srbije“.

U izveštaju se takođe kaže da je glavni fokus vesti koje objavljuju ruski mediji bio na „rušenju temelja državnosti Kosova, promeni narativa o ratu i ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji i potkopavanju verodostojnosti angažmana i prikazivanje srpske zajednice i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu kao potlačenih i ugroženih“.

Kako je objašnjeno, ovaj izveštaj analizira javne izjave, konferencije za novinare, članke i druge dokumente objavljene na veb stranicama Kremlja, ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Stalne misije Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Stalne misije Rusije pri Stalnom predstavništvu OEBS -a pri Savetu Evrope i ambasade Rusije u Srbiji, „koji su ključni glasnogovornici u ruskom diplomatskom ratu protiv Kosova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari