Kosovski ministar za dijasporu Ibrahim Makoli boraviće danas i sutra u Preševu i Bujanovcu, s ciljem „da se upozna sa uslovima u kojima žive i rade Albanci i Srbi“, najavljeno je iz Prištine.


Kako je Danasu rečeno u Vladi Srbije, nije bilo potrebe da ovaj član Vlade Kosova uputi zvaničnu molbu ili zahtev za posetu Preševu i Bujanovcu. „Ibrahim Makoli je građanin Srbije, koji putuje iz jednog dela naše zemlje u drugi. Samim tim, nije bilo potrebe da upućuje ikakav zahtev ili molbu za odlazak iz Prištine u Preševo i Bujanovac. Što se tiče prelaska administrativne linije, tu je na snazi briselski sporazum o slobodi kretanja, ne očekujemo da će biti ikakvih problema i sve je u skladu s Rezolucijom 1244“, kažu za naš list u Vladi Srbije.

Makoli će na jugu Srbije razgovarati s poslanikom u Narodnoj skupštini Rizom Halimijem, predsednicima opština Preševo i Bujanovac Ragmijem Mustafom i Šaipom Kamberijem, kao i sa Galipom Bećirijem, predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca. Predviđeno je da kosovski ministar razgovara i s porodicama nastradalih pripadnika Oslobodilačke voske Preševa, Medveđe i Bujanovca, a posetiće i neke škole, gde će sa učenicima i profesorima razgovarati o boravku učenika tokom leta na Kosovu.

Poseta Ibrahima Makolija zapravo je odgovor Vlade Kosova na božićnu posetu predsednika Srbije Borisa Tadića manastiru Visoki Dečani, a neposredni povod je poziv „grupe intelektualaca iz Preševske doline“ predsednici Atifeti Jahjagi i premijeru Hašimu Tačiju da obiđu Albance u Preševu i Bujanovcu, objavio je juče prištinski list Ekspres. Ipak, ministar dijaspore demantuje takve navode i tvrdi da je njegov odlazak „dugo planiran“.

„Ne nameravam da zamenim predsednika, premijera ili bilo koga drugog. Pokušavam da ispunim moje zakonske obaveze“, izjavio je Makoli.

Prvi dolazak u goste

Ministar Ibrahim Makoli prvi je član Vlade Kosova koji dolazi u posetu Albancima u Preševu i Bujanovcu. Poslanik u Skupštini Srbije i lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi potvrdio je da su razgovori političkih predstavnika Albanaca iz „Preševske doline“ s kosovskim zvaničnicima uobičajena praksa, ali su se prethodnih godina odvijali isključivo na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari