Kosovski ministar optužuje Milana Radoičića za napad u Banjskoj 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ministar unutarašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja (Xhelal Sveçla) rekao je da su vlasti pronašle karte i planove za napad na kosovsku policiju na severu 24. septembra, prenosi RSE.

On je na konfereneciji za novinare 25. septembra rekao da napad nije bio ad hoc, već da je planiran mesecima.

Prema njegovim rečima, na osnovu dokumenata, s napadom je povezan Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste – vodeće stranke Srba na Kosovu, koja ima podršku Beograda.

„U tim materijalima pronašli smo i dokumente kriminalca koji je takođe na crnoj listi SAD-a, Milana Radoičića, dokumente koji dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u ovoj akciji. Ovo je popis oružja odnosno dozvola institucija Srbije koje su dali Milanu Radoičiću, gde je i popis oružja koje poseduje, sa brojevima, sa svim pronađenim u prvom autu i definitivno originalni dokument je u rukama forenzičara“, rekao je Svećlja.

Na konferenciji za novinare policija je izložila oružje i opremu koje je pronašla na mestu događaja.

Prema njegovim rečima, na osnovu oružja koje su pronašli, veruje se da je postojao plan da se u napad uključe „stotine ljudi da destabilizuju našu zemlju“.

Svećlja je rekao da se, prema dosadašnjim informacijama, „šest terorista nalazi na lečenju u bolnici u Novom Pazaru“ i pozvao Srbiju da ih preda Kosovu. Kazao je da osim njih i druge članove grupe koji su možda pobegli u Srbiju treba predati Kosovu kako bi se suočili s pravdom.

Kazao je da su, prema informacijama, neki od članova grupe koja je napala policiju bili pripadnici „Brigade Sever“ i „Civilne odbrane“, koje je Kosovo početkom godine proglasilo terorističkim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari