Kosovski parlament zatražio pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u 1Foto: N1

Skupština Kosova usvojila je danas Rezoluciju kojom poziva vladu na pokretanje pregovora o članstvu u NATO-u. Poslanici Srspke liste bojkotovali su tu sednicu, javlja Hrvatska radio-televizija i odseća da je zahvet podstaknut invazijom Ruske Federacije na Ukrajinu.   

Kosovski parlament traži od vlade poduzimanje svih potrebnih koraka, u koordinaciji s međunarodnim partnerima, za podnošenje zahtjeva za ulazak u članstvo NATO-a, Europske unije, Vijeća Europe i drugih međunarodnih organizacija, navodi se u rezoluciji koju je poduprlo 94 zastupnika od 120 koliko broji kosovski parlament.

Kosovo je pod nadzorom NATO-ovih snaga od 1999. i zaustavljanja rata između etničkih Albanaca i srbijanskih snaga, a zemlja koja broji 1,8 milijun stanovnika sada želi ulazak u Sjevernoatlantski savez.

Ranije danas mediji su preneli izjavu zvaničnika NATO nemoguce da kosovo postane clan alijanse.

„U slučaju da se neka od država članica NATO i odluči da predloži Kosovo za novog člana, to je po aktuelnim pravilima ove organizacije nemoguće, jer četiri zemlje saveza ne priznaju Kosovo. To su Slovačka, Španija, Grčka i Rumunija“, naveo je on.

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je, međutim,  da će njegova vlada zatražiti članstvo u NATO-u, prvo pridružujući se programu Partnerstvo za mir, kroz koji NATO ostvaruje bilateralnu suradnju s nečlanicama.

Poslanici, koji su nosili ukrajinske zastavice s natpisom „Mi smo uz Ukrajinu“, glasanjem su osudili rusku invaziju na tu zemlju, a Kosovo se pridružilo u uvođenju sankcija Moskvi.

Kosovo je u procesu izgradnje svoje vojske koja bi, kad taj proces bude dovršen, trebala brojati 5.000 redovnih vojnika i 3.000 pričuvnih. Kosovska vlada u srijedu je pozvala svoje građane kod kuće i u inozemstvu da doniraju novac namenjen jačanju bezbednosnih snaga.

Sinoć je je objavljeno kako je prvog dana u fond-bezbednosti kosova uplaceno vise od milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari