Kosovski specijalci upozoravaju na novi štrajk 1foto: Printscreen/Facebook/Kallxo.com

Specijalne jedinice Kosovske policije su upozorile na novi protest, prenosi portal KoSSev.

Specijalizovane jedinice kosovske policije su na jučerašnjem radnom sastanku sa predsednikom Sindikata policije, Imerom Zećirijem (Imer Zeqiri) i predsednikom Sindikalne asocijacije generalne direkcije policije, Besimom Krasnićijem (Besim Krasniqi) razgovarali o svojim zahtevima, upozorivši na novi protest.

U pitanju su jedinice: NJSO, NJSI, NJTME, NJMA i K-9.

Sastanak je održan u kampu „Enver Zumberi“, u južnom delu Mitrovice.

Kako se navodi na Fejsbuk stranici Sindikata, svrha sastanka je bila „koordinacija i najbolje predstavljanje prava svih zaposlenih u Kosovskoj policiji“.

Takođe, poseban zahtev je bio da se u februaru mesecu osvrne na realizaciju zahteva iznetih na poslednjem protestu, navode, „kako ne bi bili prinuđeni da ponovo protestuju“.

Razgovarano je, između ostalog, o uslovima rada, opremi, dobrobiti, kršenju zakonskih prava radnika, otklanjanju nekih nerazumnih ograničenja, ovlašćenjima jedinica i dostojanstvenom tretmanu svih pripadnika policije.

Podsetimo, jedinica za specijalne intervencije (NJSI), Jedinica za rukovanje eksplozivnim napravama (NJTM) i druge jedinice Kosovske policije organizovale su prvi protest 1. novembra prošle godine, ispred zgrade kosovske vlade, odakle su izlistali 14 zahteva za ono što vide kao poboljšanje svog položaja.

Tada su upozorili da neće odustati od svojih zahteva.

Protestu je prethodila odluka kosovske vlade koja je doneta samo par dana ranije, 27. oktobra, kojom su predstavljene naknade za opasnost za pripadnike Kosovske policije.

Drugi protest specijalnih jedinica trebalo je da se održi 7. novembra, međutim, on je otkazan nakon što im je kosovski premijer kazao da će se sastati sa njima s ciljem razgovora o ovim zahtevima.

Sastanak je održan 15. novembra, ali je završen bez dogovora. Još jedan protest specijalaca održan je ispred kosovske vlade, početkom decembra.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja im je tada poručio da oni „nikad veću podršku nisu imali“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari