Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije saopštilo je juče da su „svi kosovski Srbi zaprepašćeni i ogorčeni tolerantnim odnosom predstavnika međunarodnih organizacija i institucija u Pokrajini, pre svih, Unmika, EBS i Kfora prema pojavljivanju i javnom promovisanju terorističke organizacije ANA“.

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije saopštilo je juče da su „svi kosovski Srbi zaprepašćeni i ogorčeni tolerantnim odnosom predstavnika međunarodnih organizacija i institucija u Pokrajini, pre svih, Unmika, EBS i Kfora prema pojavljivanju i javnom promovisanju terorističke organizacije ANA“.
U SNV KIM smatraju da „nije slučajno da u trenutku pregovora o budućem statusu KIM, kad veći deo međunarodne zajednice uviđa da se problem mora rešavati u skladu s međunarodnim pravom, ne ugrožavajući međunarodni poredak, dolazi do pojavljivanja ove terorističke organizacije i njene medijske promocije kako bi se zastrašio i na taj način proterao srpski narod iz Pokrajine i time ostvario cilj – nezavisno Kosovo“. U saopštenju se ističe da SNV KIM traži od šefa Unmika Joahima Rikera i svih nadležnih institucija da se ovakve pojave što pre spreče, a da se odgovorni privedu pravdi.
Povodom tv reportaže o pripadnicima terorističke organizacije ANA, koji naoružani, u crnim uniformama, patroliraju duž autoputa i zaustavljaju vozila nedaleko od Merdara, prikazane nedavno na RTK, Milivoje Mihajilović, direktor Kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije, izjavio je juče da „pojavljivanje ANA neće završiti samo na efektu emitovanja u javnom servisu i da priča nije bezazlena“. On govoreći na tribini u Međunarodnom pres centru, podsetio na sličnost sa situacijom uoči pregovora u Rambujeu.
Mihajilović je ocenio da pojavljivanje pripadnika ANA albanskoj javnosti treba da pokaže da „postoji grupa koja neće dozvoliti popuštanje prištinskog pregovaračkog tima, dok je Srbima poslata jasna poruka da za njih nema mesta na KIM“. Prema njegovim rečima, ovom reportažom i međunarodnij zajednici stavljeno je do znanja da „Albanci mogu, ako to nije moguće političkim putem, stvari da rešavaju i nasiljem“.
Mihajilović ukazuje i na to da albanski političari ne negiraju postojanje ANA, ali da osim ocene da ona ne treba KIM, izostaju osude, što je „posledica blizine predstojećih kosovskih izbora“.
Državni sekretar iz Ministarstva za KIM Dušan Proroković i funkcioner Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope Goran Svilanović dele mišljenje da se dosad na KIM „nasilje uvek isplatilo“ o čemu govori i primer pogroma 17. marta 2004, koji je značajno ubrzao pregovaračke procese o statusu Pokrajine. Proroković je pozvao Unmik policiju i Kfor da sprovedu istragu o delovanju ANA“. Beograd, kaže Proroković, već osam godina nema uslova da deluje na terenu i može samo da razmenjuje obaveštajne podatke s međunarodnim predstavnicima“.
Unmik je 2003, posle terorističkog napada na pruzi Mitrovica-Lešak ANA proglasio terorističkom organizacijom. Gafura Adilji, portparol Fronta nacionalnog ujedinjenja Albanaca, potvrdio je su vojnici s oznakama ANA, koji su se pojavili na RTK, regularna jedinica te formacije. Adilju tvrdi da je reč o regularnoj jedinici koja deluje kao protivodgovor srpskim paramilitarnim jedinicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari