Zvaničnici Evropske unije očekuju da će raspoređivanje Euleksa na celoj teritoriji Kosova početi 9. decembra, potvrđeno je Danasu u sedištu EU u Briselu. Juri Las, portparol pripremne misije EU za Kosovo u Briselu, juče je rekao za naš list da „najavljeni datum može biti hipotetičan samo u smislu da nije zvanično saopšten, ali da se u sedištu Unije očekuje da će razmeštanje Euleksa početi idućeg utorka na celom Kosovu, uključujući i sever, što je odluka Saveta bezbednosti UN, koju je podržala i Vlada Srbije“. Las kaže da razmeštanje misije EU na severu Kosova možda samo neće odmah biti u punom kapacitetu.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM Vlade Srbije, kako prenose beogradski mediji, tvrdi da „pripadnici Euleksa 9. decembra neće doći na sever Kosova i Metohije, jer je to hipotetički termin, zato što se dan ranije održava samit ministara spoljnih poslova EU“. Ivanović očekuje da će na tom sastanku biti doneta politička odluka o operacionalizaciji Euleksa. On objašnjava da će se razmeštanje Euleksa na severu KiM „odvijati postepeno i oprezno, zato što je misija EU u prethodnom periodu satanizovana“.

Skupština zajednice opština AP KiM ocenila je juče da „prihvatanje Beograda da se Euleks razmesti na KiM liči na posredno priznavanje nezavisnosti Kosova“ i da je je za kosovske Srbe jedino validna Unmikova misija. U saopštenju sa jučerašnje sednice održane u severnom delu Kosovske Mitrovice, ističe se da je „vlast u Beogradu prihvatila misiju EU, oformljenu na osnovu Ahtisarijevog plana, uprkos 70.322 potpisa Srba sa KiM i rezoluciji Skupštine Srbije o neprihvatljivosti Euleksa“.

„Euleks ne može biti neutralan jer će se na najvećem delu njegov rad zasnivati na ustavu samoproglašene republike Kosovo“, tvrdi se u saopštenju. „Srpska“ skupština je juče ocenila i da „revizija Kumanovskog sporazuma predstavlja trgovinu po principu Euleks za kopnenu zonu, čiji je pravi smisao da se ukine odluka o povratku 1.000 srpskih vojnika i policajaca na KiM“. Vlastima u Beogradu upućen je poziv vlastima da raspiše pokrajinske izbore na KiM, čime bi se „otvorio put za formiranje pokrajinskih organa“.

– Nećemo fizički sprečavati razmeštanje Euleska na severu i drugim srpskim mestima na KiM, ali sa njihovim službenicima nećemo sarađivati. Ova odluka biće potvrđena i na sednicama skupština opština. Vlada Srbije nam je odlukom da prihvati Euleks vezala ruke, jer bi nas demonstracije i javni otpor razmeštanju misije EU doveo u poziciju da protiv sebe imamo ceo svet i Beograd. Mi od 1999. nismo bili u situaciju da Srbi sa KiM idu drumom, a Vlada Srbije šumom – kaže za Danas Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice opština AP KiM.

On negira spekulacije da su vlasti u Beogradu „ucenama“ disciplinovale političke lidere Srba sa severa KiM da mnogo ne talasaju oko Euleksa. Kao dokaz „neposlušnosti“ navodi ocene jučerašnjeg saopštenja „srpske“ skupštine i ističe da Beograd vodi medijsku hajku protiv političkih neistomišljenika među Srbima na KiM.

Osim datuma i načina razmeštanja Euleska na KiM, kao novo pitanje sada se otvara i sprovođenje dogovora Beograda i UN o šest tačaka koje bi trebalo da regulišu opstanak srpske zajednice u Pokrajini, a koji srpska strana smatra delom paketa o misiji EU. Na pitanje Danasa ko je nadležan za sprovođenje šest tačaka Aleksandar Ivanko, portparol Unmika, kaže da je to u „domenu daljih razgovora Beograda i Prištine“. Ivanko citira šefa Unmika koji je za prištinske medije izjavio da „neće biti nametanja šest tačaka“ i da će se „odluke donositi striktno u koordinaciji sa Vladom Kosova“. Upitan ko bi trebalo da se dogovori o pitanjima policije, carine i pravosuđa koje su u mandatu Euleksa, ali su i predmet dogovora UN i Beograda u okviru šest tačaka, Ivanko kaže da ne može javno da govori o dogovorima koji se vode između Misija UN i EU na Kosovu.

Azem Vlasi, advokat i politički analitičar, izjavio je na tribini „Euleks na Kosovu posle sednice SB UN“ u Medija centru u Čaglavici da je „Unmik misija sa okončanim mandatom u povlačenju, a ne vlast nad vlašću Kosova“. Vlasi tvrdi da je zadatak Unmika da kao kišobran pomogne u raspoređivanju Euleksa u periodu od najviše četiri meseca“ i da „Rezolucija 1244 SB ne produžava život i vlast Unmika, već se pominje da Rusija ne pravi probleme pred SB i da bi se olakšao položaj Srbije pred srpskom javnošću“.

Pozivajući se na pismo generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, upućeno predsedniku Srbije Borisu Tadiću, Vlasi je najavio da će Euleks delovati u okviru jedinstvenog zakonskog sistema Kosova, dok je portparol Euleska Viktor Rojter na istoj tribini potvrdio da će se važeći zakoni, kao i Ustav sprovoditi na celoj teritoriji, uključujući i severni deo Kosova. Isto je juče rekao i Hašim Tači, premijer Kosova, posle susreta sa švedskom ministarkom za razvoj i saradnju Gunilom Klarson.

Ukoliko na severu KiM bude protivljenja misiji EU, zvaničnici Euleksa će pokušati da problem reše sa lokalnim političarima, kako bi predupredili svaki mogući oblik nasilja, najavio je Piter Fejt, specijalni međunarodni i visoki predstavnik EU na Kosovu, prenose agencije.

 

KONUZIN: Moskva veoma zabrinuta

– Moskva sa velikom zabrinutošću prati razvoj događaja na Kosovu, posebno proteste. Veoma je važno da oni ne prerastu u nasilje i da ne ugroze bezbednost ljudi na Kosovu. Prema našem mišljenu, Kfor mora učiniti sve da ne dođe do eskalacije nasilja na Kosovu – izjavio je juče za naš list Aleksandar Vasiljevič Konuzin, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, posle otvaranja Foruma „Rusija i Srbija u borbi protiv terorizma“. Upitan zašto je Ruska Federacija promenila stav o razmeštanju Euleska na KiM i kako komentariše nesporazume oko sprovođenja dogovora UN i Beograda o šest tačaka, ambasador Konuzin ističe da „Moskva stavove o Kosovu određuje prema stavovima Vlade Srbije“ i da će i ubuduće podržati bilo koju odluku Beograda o ovom pitanju. On nije želeo da komentariše inicijativu srpskih zvaničnika za izmenu Kumanovskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari