Centralna proslava Vidovdana, održana krajem prošle nedelje na Kosovu i Metohiji, protekla je uz nervozu međunarodnih vojnih krugova zbog najavljenog dolaska Garde kneza Lazara. Pokazalo se da je nošenje srpskih simbola na KIM, uključujući i dresove fudbalskog kluba Crvena zvezda problem.

Centralna proslava Vidovdana, održana krajem prošle nedelje na Kosovu i Metohiji, protekla je uz nervozu međunarodnih vojnih krugova zbog najavljenog dolaska Garde kneza Lazara. Pokazalo se da je nošenje srpskih simbola na KIM, uključujući i dresove fudbalskog kluba Crvena zvezda problem. Episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) u kraćem razgovoru za Danas kaže da mu oni „koji su se uplašili Garde kneza Lazara liče na ljude koji su okruženi lavovima i tigrovima, a plaše se komaraca“.
– Šta je ta Garda u odnosu na OVK, ANA i druge terorističke organizacije, vehabije i ostalo što postoji na KIM. Oni se ili plaše ili ponovo žele da svu krivicu za nerede na KIM bace na Srbe i sprski narod, a ne na one koji nerede sprovode već devet godina pod njihovom vlašću – smatra vladika Artemije.

I Albanci su državljani Srbije

Da li bi država mogla više da se angažuje oko kosovskih Albanaca kao većinskog stanovništva na KIM?

– Svakako, jer i oni su građani države Srbije. Svakako zaslužuju pažnju i pomoć svoje države, ukoliko je priznaju. Ne može niko nekome nametnuti sreću silom, ne može država Srbija pomoći Albancima ne samo na KIM, nego bilo gde da žive, ako oni ne žele tu pomoć. Ako oni prihvataju Srbiju kao svoju matičnu državu, onda je država dužna da se prema njima odnosi kao prema svim svojim građanima.

On napominje da „Vidovdan nije nikakav ritual, nego sveto osećanje i identitet celog srpskog naroda, jer su Vidovdan i KIM ono što Srbe čini zrelim narodom“.
– Ni na prvom Vidovdanu nije bilo dileme. Oni koji su bili pod barjakom kneza Lazara izbrali su carstvo nebesko. Oni koji su bili pod barjakom Vuka Brankovića bili su opredeljeni za carstvo zemaljsko. I to nas prati kroz celu istoriju. To nije dilema – reč je o opredeljenju. I danas ima ljudi koji nemaju večne vrednosti pred sobom i u sebi. Oni govore o Evropi, o zemaljskom carstvu, o kosovskoj i vidovdanskoj mitologiji. Oni koji žive na idealima kneza Lazara, poštuju i žive kosovsko jevanđelje, opredeljeni su za carstvo nebesko. Srbija kao celina koja bi bila raspolućena između jednih i drugih – ne postoji. Postoji narod srpski koji se slobodno opredeljuje za ono što ima u sebi – smatra vladika Artemije.
Imajući u vidu ikonografju koja se poslednjih godina može videti na Gazimestanu i u Gračanici za Vidovdan, sve češće dolaske državnih zvaničnika na taj dan, kao i takmičenje raznih gardi s majicama i natpisima koje nose, da li je obeležavanje Vidovdana postalo „estrada“ i stvar pomodnosti?
– Prisustvo zvaničnika države Srbije sasvim je prirodno i normalno. Nije bilo prirodno kad ih nije bilo. Oni treba da su tamo gde je njihov narod, a na Vidovdan je ceo srpski narod na KIM, ako ne fizički ono duhovno. To nije nikakvo pomodarstvo, niti nekakav trend, nego to je suština poimanja samog Vidovdana i njegovog značaja za državu Srbiju i srpski narod. Što se tiče raznih boja, majica i simbola, smatram da je to sad stvar ličnog opredeljenja svakog pojedinca šta će da obuče. Ne vidim zašto je provokativno, ako na majici piše Srbija, a nosi je Srbin. Video sam u Americi da se nose majice s grbom i zastavom SAD. Na svakoj kući u Americi stoji američka zastava i niko ih ne optužuje za ekstremizam i nacionalizam, što je sasvim prirodno i normalno.
Koliko ste u ovom trenutku zadovoljni ponašanjem vlasti u Beogradu?
– Mislim da se stvari kreću u pozitivnom smislu. Kosovski Srbi prihvataju i podržavaju stav Beograda. KIM ne pripada samo nama koji na njemu živimo, nego celom srpskom narodu koji kroz predstavnike vlasti treba i dužan je da brine o KIM, da ga čuva, štiti i sačuva.
Posle nedavne posete misije SB UN u diplomatskim krugovima čule su se ocene da je Crkva na KIM u velikoj meri vezana za državu i na izvestan način eksponent njene politike. Koliko takva ocena stoji?
– Ta njihova ocena je ili potpuno indoktrinirani sud ili potpuno netačna. SPC ima svoj stav. Ona ga iznosi i raduje se što se i stav države s tim podudara. Nije Crkva ta koja se prilagođava državi, nego država zauzima ispravniji stav prema KIM nego u vreme Slobodana Miloševića i titoizma. Crkva je imala ovakav stav o KIM i kad srpske države nije postojalo i kad je ovde bila Otomanska imperija.
Nedavno ste Beogradu uputili poruku da fraze nisu dovoljne, nego da treba jasno reći šta je to što Srbija hoće na KIM. Da li ste dobili neki odgovor?
– Očekujemo odgovor kroz delatnost, kroz aktivniji pristup rešavanju problema na KIM. Već sam rekao da ne postoji kosovski problem, nego problem Albanaca u Srbiji. O tome treba govoriti i rešavati. Mislim da ova vlast stvaranjem Ministarstva za KIM spremna da krene u doslednije rešavanje opstanka Srba na KIM, povratka prognanih i opstanka KIM u granicama države Srbije.
Vašu izjavu o problemu albanske manjine u Srbiji mnogi su ocenili kao nacionalistički stav od čega SPC nije imuna. Šta na to kažete?
– Oni koji su spremni da zamere na takvom stavu ne shvataju suštinu problema, međunarodnog prava, principa i povelja koje i KIM svuda i uvek definišu kao Srbiju. U skladu s tim međunarodnim aktima status KIM je rešen, ne Rezolucijom 1244 SB UN, nego daleko pre toga. Rezolucija 1244 samo prihvata i priznaje činjenično stanje da je KIM deo Srbije. Suverenitet Srbije na KIM ne zavisi od te rezolucije, čak i da ona bude ukinuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari