Kosovsko tužilaštvo još nije podnelo zahtev Srbiji za izručenjem Milana Radoičića 1Foto: Beta/Milan Obradović

Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo je istragu o oružanom napadu na policiju u selu Banjska na severu Kosova 24. septembra. Iz ove institucije za Radio Slobodna Evropa kažu da nastavljaju da rade na prikupljanju informacija i svedočenja u vezi sa napadom.

Paralelnu istragu vodi i Srbija, a četiri dana nakon što je javno priznao odgovornost za napad, Milan Radoičić je, prema dostupnim informacijama, na slobodi u Srbiji.

Prema analizi RSE, on je 30. septembra dao izjavu „u svojstvu građanina“, a iz policije i tužilaštva nisu odgovorili na pitanja ovog medija da li će ga i za koje krivično delo teretiti Srbija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, niti institucije te države.

„To potencijalno mogu da budu elementi terorizma, organizovanog kriminala, trgovine oružjem, pa bilo da Srbija tretira Kosovo kao deo svoje teritorije“, rekao je Bojan Elek iz nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Dosadašnji potpredsednik Srpske liste, najveće srpske stranke na Kosovu koju podržava Beograd, u otvorenom pismu javnosti 29. septembra je saopštio da podnosi ostavku i priznao da je „lično“ organizovao oružanu pobunu na severu Kosova.

U napadu u selu Banjska ubijen je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko njih povređeno.

U sukobu sa policijom poginula su trojica napadača, a u okolini Banjske je pronađen arsenal oružja.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je 2. oktobra da policija Kosova ima mandat za istragu i da Brisel očekuje „punu i bezuslovnu“ saradnju Srbije.

Vlasti na Kosovu zatražile su da osumnjičeni za napad u Banjskoj koji su pobegli, budu iz Srbije izručeni na Kosovo.

U Prištini kažu da je za izručenje potrebna međunarodna pomoć.

Ministarka pravde Albulena Hadžiju rekla je za RSE da nadležno tužilaštvo, koje se bavi slučajem napada u Banjskoj za sada nije podnelo zahtev za izručenje Milana Radoičića i drugih.

„Onog trenutka kada budemo imali zahteve za međunarodna pitanja ili za bilo kakvu drugu saradnju, naravno da ćemo se bez odlaganja obratiti nadležnim institucijama, u ovom slučaju Srbiji“, rekla je Hadžiju.

Prema njenim rečima, Srbija je do sada odbijala bilo kakvu saradnju sa Kosovom.

Iz tog razloga je, dodaje Hadžiju, neophodna pomoć međunarodnih partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari