KoSSev: Kosovski mediji objavili navodni nacrt statuta ZSO 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Kosovski mediji na albanskom jeziku Koha i Nacionale objavili su dokument za koji tvrde da je nemački nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), objavio je danas portal KoSSev.

Prema tom dokumentu, kako je preneo KoSSev, predviđeno je da je Asocijacija/Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu pravni entitet i da je formirana u skladu sa zakonom o ratifikaciji Prvog Sporazuma i kosovskim ustavom.

U tom dokumetu na više mesta je jasno potcrtano da se sve u vezi sa Zajednicom radi u skladu sa Ustavom Kosova i relevantnim zakonima, ali se takođe u više poglavlja spominje i da će se primeniti „mutatis mutandis“ (izmeniti ono što se mora izmeniti kada se izmeni ono što je potrebno izmeniti), a u skladu sa odlukama same Zajednice, navodi KoSSev.

Taj portal je istakao da ni u jednom delu ovog dokumenta nema konkretnog spominjanja bilo kakvog izvršnog ovlašćenja ovog tela, već se uglavnom navodi da će Zajednica imati potpuni pregled (full overview).

Statutom su predviđena tri zvanična imena ovog tela: Asocijacija/Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu, Asocijacija većinski srpskih opština na Kosovu i Zajednica većinski srpskih opština na Kosovu.

Sva tri imena, precizira se u dokumentu, definiše Ustav ovog tela i može da se koristi bilo koji od njih.

Zajednicu čini 10 opština i njihovo učešće je dobrovoljno, ali postoji mogućnost da ih ima više ili manje, a za prijem nove članice potrebno je da za nju glasa dve trećine delegata Skupštine ovog tela.

Zajednica će imati sopstvene simbole, koje čine grb i zastava, ali oni moraju da budu u skladu sa kosovskim ustavom.

Takođe, Zajednica ima pravo na sopstvene bankovne račune, vlasništvo, budžet, a mogu i da imaju sopstvene finansijske transakcije.

Asocijacija/Zajednica će imati sledeće organe: Skupštinu, predsednika, potpredsednika, Savet od 30 članova, Odbor od sedam članova i Žalbeno veće.

Statut je najviši pravni akt Zajednice, a usvojiće ga konstitutivna skupština Zajednice, koju čine izglasani odbornici koji čine Zajednicu.

Ipak, Statut Zajednice se donosi posebnim pravnim aktom kosovske vlade, a njena ovlašćenja biće dodeljena posebnom uredbom vlade u Prištini i to nakon što prethodno Ustavni sud bude razmatrao, preneo je KoSSev.

Kao glavni zadaci ovog tela predviđeni su jačanje lokalne demokratije, „potpuni pregled u razvoju lokalne ekonomije“, a Zajednica će imati „potpuni pregled“ u oblasti obrazovanja.

„U delu o obrazovanju ne spominje se nigde nastavni plan i program Republike Srbije, ali je u jednoj od funkcija, u kojoj se predviđa pomaganje finansiranja prevoza i distribucija udžbenika na srpskom jeziku, jasno naznačeno to da se odnosi na udžbenike prema kosovskom nastavnom planu i programu, a u skladu sa zakonom“, naveli su iz KoSSev.

Kao i za obrazovanje, predviđen je i pun pregled za „poboljšanje lokalne, primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite“.

Takođe, Zajednica će imati pun uvid u urbano i ruralno planiranje, moći će da usvoji mere kako bi se poboljšali uslovi života povratnika a među zadacima je i da će Zajednica sprovoditi i koordinisati aktivnostima istraživanja, kao i da će promovisati, objavljivati i zastupati pitanja zajedničkog interesa – uključujući i da ih predstave centralnim vlastima.

Zadatak je i da će obezbeđivati usluge svojim članicama u skladu sa kosovskim zakonom i da će procenjivati isporuku javnih usluga svojim članicama i stanovnicima opština, od zajedničkog interesa.

Zajednica ima za zadatak i nadgledanje primene svih svojih zadataka i uspostavljanje odnosa i saradnja sa ostalim udruženjima opština, koja mogu biti „domaća i strana“.

U čitavom dokumentu dominantno se ponavljaju članovi u kojima se čitava Zajednica i njen rad usklađuju sa ustavom i zakonima Kosova.

Zajednica ima pravo da pokreće i učestvuje u pravnim postupcima pred sudovima, ali opet je podcrtano u skladu sa Ustavom i relevantnim zakponima Kosova, a kada je u pitanju Ustavni sud, to je predviđeno samo kao mogućnost.

To će biti moguće samo kada Zajednica kao pravni entitet ima mogućnost da tvrdi da je žrtva kršenja njenih osnovnih prava i sloboda koji joj se garantuju ustavom, i to u okviru tumačenja člana 113.7 Ustava Kosova, u kojem se predviđa da „pojedinci“ mogu da pokrenu postupak pred Ustavnim sudom samo ukoliko su iscrpeli sva ostala pravna sredstva, naveo je KoSSev.

U zaključnom delu opštih i konačnih odredbi predviđeno je da će Vlada Kosova izvršiti reviziju rada Zajednice godinu dana pošto se usvoji njen Statut.

Predviđeno je i da će Zajednica u tom slučaju imati pravo da svoje argumente predstavi u slučaju da se njen rad bude razmatrao pred Ustavnim sudom.

U svakom trenutku Vlada može iskoristiti svoje ustavno pravo da uputi Ustavnom sudu pitanja u vezi sa ustavnošću bilo kog aspekta rada i funkcije Udruženja/Zajednice, a odluke i relevantne revizije Ustavnog suda biće obavezujuće za Udruženje/Zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari