Kostadinović: Otvoreni smo i za sve druge organizacije 1Foto: Medija centar

Ovog vikenda, tačnije u nedelju 19. maja, biće formirana unija Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke i Zajedno za Srbiju koja će se zalagati za vladavinu prava, državu bez nasilja i kriminala, politiku moderne, jake Srbije u Evropskoj uniji.

Tu politiku može da sprovede samo Demokratska stranka. Unija, koju će voditi Predsedništvo i Izvršni odbor, jeste privremena organizacija, kaže za Danas Dušan Kostadinović, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke, uoči formiranja unije.

Na pitanje ko će iz DS, SDS i ZZS rukovoditi tom unijom, odnosno biti u najužem rukovodstvu, on odgovara da je na čelu DS Zoran Lutovac, a da će uz njega u Predsedništvu biti i Nebojša Zelenović, lider ZZS, i Aleksandar Ivanović, predsednik Beogradskog odbora SDS.

Upitan kako će izgledati Izvršni odbor te unije, Konstadinović kaže da stranački organi tri partije nastavljaju da postoje te da će o sastavu izvršnog odbora Unije odlučivati stranke koje je čine.

Na pitanje kako će na terenu, odnosno lokalu, izgledati funkcionisanje Unije, naš sagovornik odgovara da su u mnogim opštinama i gradovima ove tri političke organizacije već u koalicijama, što je, kako dodaje, prirodno, budući da se radi o strankama koje su ideološki veoma bliske.

O tome koliko dugo će unija trajati do definitivnog ujedinjenja, odnosno gašenja SDS i ZZS i nastanka integrisanog političkog i pravnog subjekta – DS, Kostadinović navodi da je najznačajnije da oni već od 19. maja nastupaju kao jedna politička organizacija, a da trajanje Unije zavisi od niza društvenih okolnosti. On veruje da će vrlo brzo doći do formiranja ujedinjene Demokratske stranke.

Upitan da li je istina da se sa potpunim ujedinjenjem čeka da DS odblokira račun i vrati dug jer SDS i ZZS nisu u blokadi i ne žele da novac koji imaju ode u „DS rupu“, on odgovara da to nije istina.

– Takvu tezu je režim zlonamerno plasirao – ističe on.

A o eventualnom otporu unutar DS ovom ujedinjenju, s obzirom na na način na koji su iz stranke otišli članovi SDS, on kaže da su članovi svesni situacije u kojoj se kao društvo nalazimo, kao i činjenice da bez snažne i dobro organizovane Demokratske stranke nema promena u našem društvu.

– Zbog toga su članovi naših organizacija dali punu podršku ovom procesu. Glavni odbor Demokratske stranke gotovo jednoglasno doneo je odluku o ujedinjenju. Otvoreni smo i za sve druge organizacije i ljude koji žele da se zajedno sa nama izbore za modernu, demokratsku, evropsku Srbiju – zaključuje Dušan Kostadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari