Kostić: Potreban novi dijalog o Kosovu

Ostavite komentar


  1. Mislio sam otići na spavanje ali samo odgledao reprizu i mogu reći da je dobro da je na barem kraju bio optimističan, što je nakon svega pesimističnog što je izjavio zvučalo veoma podsticajno, inače vam ne bih pisao ovaj komentar!

  2. Pokrećete novi unutrašnji dijalog – a dosadašnji je besmislen, prilično usko ograničen (neadekvatno izražena narodna volja), bez pravnog efekta – zašto? ZATO, što što je pokrenut pred svršen čin nakon 5-6 god Briselskih pregovora kada je Kosovo dobilo sve atribute albanske muslimanske države. Samo što o tome niko neće-nesme da govori! ZAŠTO unutrašnji dijalog (najbolje referendum) nije pokrenut u startu Briselskih pregovora kada je mogao da ima pravnu snagu i uticaj na REŠENJE Briselskog sporazuma? ZATO što tada srpski pregovarači (Vučić, Dačić…) ne bi imali šansu da izvrše primopredaju teritorije KiM i sa Tačijem i Eštonkom-Mogerinijevom odrede STATUS: Kosovo albanska muslimanska država. Vučić u predhodni izjavama kaže da medjunarodni faktori stavljaju Kosovo pred svršen čin – što nije tačno, Briselski sporazum je stavio Srbiju pred svršen čin, samo sada se traži „opcija-kompromis“ da se vlasi (Srbi) ne dosete – da Kosovo dobije stolicu u UN. Zato se traži ZAMRZAVANJE BS?

  3. Бесумње је неопходно консултоавти Академију и то не само по питању Косова и Метохије. саслушати шта имају да кажу доказано умни људи. Време је.

  4. Hvala Bogu. Konacno su se i oni najpametniji odvazili da kazu – da na dosadasnji nacin i uz postojecu pregovaracku strukturu ne moze da se zakljuci nikakav SPORAZUM I UGOVOR o Kosmetu.
    Za istorijske probleme kakav je medjuetnicki odnos Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, nije dovoljan samo politicki konsenzus. Od pocetka je dominantno morala da bude ukljucena Srpska pravoslavna crkva. Njena uloga u DIJALOGU mora biti presudna. Zatim SANU i Vojska Srbije, koja ima najkompetentniji kor za resavanje ovakvih konflikata sa elementima oruzanog medjuetnickog nasilja na siroj teritoriji.
    Ako smo do 2014. godine „suvise tvrdili pazar“ u dijalogu sa Albancima, od tada pa do danas napravili smo jos vecu gresku, jer smo im na Kosmetu dali „sve na izvolte“. A stete od takve politike su nemerljive i otplacivace se u narednim decenijama, naravno iz dzepova Srba, koji od 1992. godine samo nesto placaju, a da luk nisu ni jeli, ni mirisali: za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo i Metohiju.
    Srbi sa Albancima mogu da postignu SPORAZUM. Ali, do njega nece dovesti RATNI ZLOCINCI i njihovi prvi asistenti, vec ODGOVORNI ljudi, bez krivicnih dosjea, na obe strane, koji mogu da razumeju sve prednosti normalizacije srpsko-albanskih odnosa na Kosovu i Metohiji, u punom kapacitetu. A, ne ONI KOJI NON-STOP traze „rupe u zakonu“, ili ih sami kopaju, ne bi li profitirali od nekog sverca. Srbima i Albancima je odmah potrebno vracanje pune BEZBEDNOSTI, SLOBODNO KRETANJE I SLOBODNA TRGOVINA, na celoj teritoriji Srbije, ukljucujuci KIM. Kad ljudima nije ugrozen zivot, mogu da se krecu gde zele i kad zele i prodaju kome zele ono sto proizvode, onda ce daleko relaksiranije da se odnose prema pitanju drzavne asocijacije. Niko vise nece moci da ih peca i peljesi na primitivnom PATRIOTIZMU.
    Do takvog jednog civilizovanog resenja, mogu da dovedu samo CIVILIZOVANI PREGOVARACI, kakvi su akademici SANU, u jednom civiliozavnom DIJALOGU, koji se na sastancima sa suprotnom stranom i medijatorima nece valjati po podu i izvoditi besne gliste. Vec nuditi RESENJA, sa argumentima koji nude benefite za obe strane. U svakoj trgovini, pa i ovoj oko Kosmeta treba poci od onoga sto ce dobiti obe strane, jer ko je lud da prodaje nesto, a da mu se na prvom mestu naznacava ono sto ce morati da izgubi. Od zla se mora i moze pobeci. Treba se okrenuti dobru.
    I sto je najvaznije ovaj DIJALOG treba vremenski orociti, jer dosta nam je vise mrcvarenja i ovog ad-hok stanja. Ali, da bi se doslo u novo civilizovano stanje, prethodni uslov je da se civilizacijskim merama „uklone“ iz politickog zivota i od drustvenog uticaja svi oni koji su profitirali na ovom dosadasnjom provizorijumu. Ili cemo kao nacija i drzava u potpunosti nestati.
    P.s. Za objavljivanje ovog komentara ne postoji ni jedna smetnja sem cenzure.

  5. Razgranicenje, to je kljucna rec koju je akademik pomenuo u svom intervjuu. Logicno i pravno tumacenje ovog pojma je da je to razmena teritorije izmedju dve nezavisne drzave ili entiteta. Razgranicenje vec poddrazumeva priznanje Kosova i Metohije, umesto da govorimo o podeli Kosova i Metohije mi govorimo o razgranicenju i time slabimo svoje pozicije.
    Imam utisak kao da se vodi smisljena politika obesmisljavanja srpskih argumenata. Setimo se samo izjave nekadasnjeg kako sam kaze najboljeg studenta Pravnog fakulteta, kada kaze da je Rezolucija 1244, obican papir jer ne pominje Srbiju vec SR Jugoslaviju iako kao najbolji pravnik i najbolji u svomu ostalom je trebao da zna da je drzava – pravni sledbenik u potpunosti stupa u prava i obaveze drzave – pravnog predhodnika.
    Takodje sta ce nam Kacanik, kada tamo nema Srba, pa sta ce nam i Bosilegrad jer i tamo nema Srba,
    Ili kosta nas finansijski dosta Kosovo, ali nas kosta i siromasna opstina Trgoviste, pa sto je ne damo Makednoji.
    I tako dalje,
    Ocigledno je I ONI I MI SMO PROTIV NAS.

  6. Od prevelikog straha od Vuciceve moci u Srbiji ljudi ne smeju javno da kazu sta se podrazumeva pod Vucicevom teorijom razgranicenja!Mala deca bi do sada shvatila sra to nasa ucenjena vlast hoce da uradi uz pomoc Hasima Tacija!Dati Albancima sve ispod ibra i deo teritorije danasnje Srbije Presevo i Bujanovac za pola Kosovske Mitrovice,Lesak,Leposavic i Zubin Potok!Tada cemo umesto sto danas kako kazu “nemamo metar na Kosovu”,dobiti hiljade hektara a sto cemo ostati bez takvih hiljade hektara danasnje Srbije bice u stvari dobitak jer cemo ostati brz Albanaca u Srbiji sto je veliki uspeh za one koji hoce etnicki ciste drzave!Taj plan je i plan koji je zastupao Dobrica Cosic,Djindjic..koji su hteli podeliti Kosovo ali nikada nismo znali koji deo za koji!Ovo znamo al se pravimo blesavi!

  7. SANU me je više razočarala i od AV-a;samo sede i čekaju da kolegi crkne krava,a i nacionalna penzija nije zanemarljiva!

  8. Hvala Bogu. Konacno su se i oni najpametniji odvazili da kazu – da na dosadasnji nacin i uz postojecu pregovaracku strukturu ne moze da se zakljuci nikakav SPORAZUM I UGOVOR o Kosmetu.
    Za istorijske probleme kakav je medjuetnicki odnos Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji, nije dovoljan samo politicki konsenzus. Od pocetka je dominantno morala da bude ukljucena Srpska pravoslavna crkva. Njena uloga u DIJALOGU mora biti presudna. Zatim SANU i Vojska Srbije, koja ima najkompetentniji kor za resavanje ovakvih konflikata sa elementima oruzanog medjuetnickog nasilja na siroj teritoriji.

  9. Zasto medju komentatorima nikad nema ni jednog akademika ili nekog drugog predstavnika srpske intelektualne elite? Nije valjda da su svi cenzurisani?
    Pa ovo sto je Kostic napricao moze da stane u limitirani broj slova.

  10. Krajnje je vreme da se slozimo sta hocemo po pitanju KosMeta, pa makar to bilo i samo na papiru, nedostupnom javnosti ( `nacionalni program’). Jer doticni papir obavezuje svaku vladu da ga se drzi, koliko moze. Jos lepse je da mi to predlozimo i drugoj strani, Albancima sa KosMeta. Ali, plasim se da ce resenje pasti po liniji geostrateske politike, dakle, mi cemo smeti samo da klimnemo glavom. Imam utisak da ce cak i Albanci sa KosMeta biti srecni da ostanu u formalnom zagrljaju sa Srbijom. Poslala sam jedan komentar `Politici’, na temu raketa srednjeg dometa. Bio je vidljiv samo kratko 🙂 Videcemo za sta je Vucic dobio odlikovanje u Moskvi…

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.