Odluku da Srpska radikalna stranka samostalno izađe na predstojeće parlamentarne izbore i time nastavi gubitnički niz na izborima, doneo je lično Vojislav Šešelj, lider radikala. U trenutku kad se vagalo da li na izbore treba ići kao deo šireg patriotskog bloka, što je bio i zahtev većine članstva, presudio je Šešelj, koji se direktno iz Haga uključio na sednicu užeg rukovodstva stranke. Naložio je da radikali zaborave bilo kakve koalicije, kaže za Danas izvor blizak radikalima i dodaje da je Nemanja Šarović razgovarao sa Vladanom Glišićem iz Dveri o mogućoj koaliciji.


Izvor Danasa tvrdi da je uključenje bilo kratko i da članovima najužeg rukovodstva nije ostavljena mogućnost da bilo šta kažu. Na kraju je rezultat glasanja bio devet prema jedan. Protiv samostalnog izbora glasao je samo Dejan Mirović, dok su svi ostali, među kojima Nemanja Šarović, Vjerica Radeta i Zoran Krasić podržali Šešeljev predlog. Rukovodstvo je na taj način, kaže izvor Danasa, prenebregnulo stav većine članstva da zarad opstanka stranke treba ići u koaliciju na izbore, podsećajući da su 2012. radikali osvojili četiri odsto, a da im se na ovim izborima, zbog osipanja članstva, loše piše.

Dejan Mirović nije želeo da komentariše preglasavanje na sednici Predsedništva SRS, dok nam je Šarović rekao da nije bilo razgovora sa predstavnicima pokreta Dveri. „Radikali su u svojoj dvadesetčetvorogodišnjoj tradiciji uvek samostalno izlazili na izbore, držeći se sopstvenih principa i ne vidim zašto bismo sada činili drugačije“, naglašava Šarović.

Vladan Glišić, član Starešinstva Pokreta Dveri, međutim, kaže da ne samo da je razgovarao više puta sa Nemanjom Šarovićem o zajedničkom nastupu na izborima, već i sa Vojislavom Koštunicom, liderom DSS.

„Odgovor i jednih i drugih bio je naposletku negativan. Razlog zbog čega DSS ne želi sa nama je što su oni opredeljeni za vojnu neutralnost Srbije, dok Dveri zagovaraju evroazijske integracije. Objašnjenje radikala bilo je da se oni drže svoje tradicije samostalnog izlaska na izbore“, kaže Glišić i dodaje da Dveri trenutno pregovaraju sa Saborom srpskog jedinstva Borislava Pelevića i koalicionom nastupu na martovskim izborima. On podseća da su ove dve političke organizacije već sarađivale tokom voždovačkih izbora.

U pokretu Dveri ističu i da je za formiranje patriotskog bloka Dveri-DSS-SRS, koji bi se suprotstavio aktuelnom režimu, dobijena podrška velikog broja opštinskih i gradskih odbora DSS i SRS širom Srbije, ali ne i vrhova te dve stranke.

„Vlast opustošila Srbiju“

Predsednik DSS Vojislav Koštunica rekao je juče na sednici GO stranke da su predstojeći izbori „važni da važniji ne mogu biti“. „Bivša vlast u kojoj je većinu imao SNS doslovno je opustošila Srbiju“, rekao je Koštunica, ocenivši da situacija na KiM, od ulaska NATO, nikada nije bila teža, da je dosadašnja vlast u toj pokrajini uništila srpsku državnost, da je omogućila da u Vojvodini „separatisti ponovo pišu statut“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari