Deo državnog pregovaračkog tima Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koji predvodi premijer Srbije Vojislav Koštunica, otputovao je juče u Njujork gde će se pridružiti predsedniku i šefu diplomatije Borisu Tadiću i Vuku Jeremiću. Tadić i Koštunica predvodiće beogradsku delegaciju od desetak članova koja će u petak, uz posredovanje „trojke“ Kontakt grupe, imati direktne pregovore s Prištinom.

Deo državnog pregovaračkog tima Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, koji predvodi premijer Srbije Vojislav Koštunica, otputovao je juče u Njujork gde će se pridružiti predsedniku i šefu diplomatije Borisu Tadiću i Vuku Jeremiću. Tadić i Koštunica predvodiće beogradsku delegaciju od desetak članova koja će u petak, uz posredovanje „trojke“ Kontakt grupe, imati direktne pregovore s Prištinom.
Pred polazak u Njujork Koštunica je poručio da „KIM neće biti nezavisno“ i da bi „jednostrano proglašavanje nezavisnosti predstavljalo političko podzemlje“. U izjavi objavljenoj na sajtu Vlade Srbije, Koštunica je ukazao na činjenicu da je razlika između nezavisne države i jednostrane nezavisnosti suštinska.

Tadić: Ohrabriti Albance da pregovaraju

– Predsednik Srbije izjavio je da je Havijeru Solani ukazao na potrebu da se ohrabri albanska strana da učestvuje u pregovorima, „a ne samo da sede i čeka 10. decembar, kako bi dobili nezavisnost“. Tadić kaže da je „dobio uveravanja da će EU učiniti sve da ohrabri albansku stranu da učestvuje u pregovorima i da će evropski posrednik u „trojci“ preuzeti inicijativu u tom smislu, jer je neophodno podsticati pronalaženje kompromisnog rešenja“.

– To je razlika između zakonitosti i onoga što je suprotno zakonu, što predstavlja nelegalno stanje, odnosno svojevrsno političko podzemlje. Za Srbiju su svi akti koji se odnose na jednostranu nezavisnost nezakoniti i samim tim nevažeći. Sve države članice UN, pa samim tim i SAD, imaju izričitu međunarodnu obavezu da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, koji je zagarantovan Poveljom UN i izričito potvrđen Rezolucijom 1244. Poštovanje međunarodnog prava predstavlja jedini put koji nas može dovesti do kompromisnog i trajnog rešenja – tvrdi Koštunica.
Kako Danas nezvanično saznaje, pored Tadića, Koštunice i Jeremića u pregovaračkom timu Beograda u petak bi trebalo da budu ministar za KIM Slobodan Samardžić, savetnici premijera i predsednika Srbije Aleksandar Simić i Gordana Matković, predstavnici kosovskih Srba Marko Jakšić i Goran Bogdanović, politički savetnik tima Tomas Flajner.
U Njujork je juče otputovao pregovarački tim Prištine, koji predvodi predsednik Kosova Fatmir Sejdiu. Kako je najavljeno, kosovska strana u direktnim pregovorima sa Beogradom neće prihvatiti „ništa drugo sem nezavisnosti“ Kosova, bez obzira na predloge Vlade Srbije, prenose agencije. Sejdiu ranije najavio da ne očekuje „neke rezultate“ pregovora, imajući u vidu predloge srpske strane.
U sedištu EU u Briselu juče je saopšten protokol predstojećih pregovora Beograda i Prištine, koji će se održati sutra u Kancelariji za vezu Generalnog sekretarijata Saveta EU pri UN u Njujorku. Razgovori bi trebalo da počnu u 9.30 po lokalnom vremenu, a posrednička trojka Kontakt grupe će posle nešto više od dva sata obavestiti novinare o rezultatima direktnih pregovora „koji treba da pruže priliku obema stranama da iznesu nove zamisli i realistične predloge“. Posle neposrednih pregovora tokom popdneva planirani su odvojeni susreti „trojke“ s pregovaračkim stranama, prenosi Beta.
Uoči najavljenog prvog direktnog susreta delegacija Beograda i Prištine u novoj fazi pregovora u Njujorku bi danas trebalo da se sastanu ministri inostranih poslova država članica Kontakt grupe, zajedno sa svojom posredničkom trojkom za pregovore o budućem statusu Kosova, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednosti Havijerom Solanom, evropskim komesarom za proširenje Oli Renom i generalnim sekretarom NATO Jap de Hop Sheferom. Za danas je najavljeno je i obraćanje predsednika Srbije Generalnoj skupštini UN.
Tadić je najavio je da će u Njujorku imati priliku i da američkom predsedniku Džordžu Bušu lično prenese stav Srbije o budućem statusu Kosova. On je ocenio da Srbija i SAD imaju vrlo dobre odnose i pored razlika oko budućeg statusa Kosova.
U okviru bilateralnih susreta tokom zasedanja Generalne skupštine UN Boris Tadić juče je trebalo da se sastane s generalnim sekretarom UN Ban Ki-Munom i drugim svetskim zvaničnicima.
Dan ranije Tadić je u razgovoru s generalnim sekretarom NATO Japom de Hop Sheferom zatražio političku uzdržanost NATO u procesu utvrđivanja statusa Kosova. Tadić tvrdi da je Shefer to i obećao i da su zajedno konstatovali da NATO nije država, nego bezbednosno-vojna organizacija koja ne može da priznaje druge države. Predsednik Srbije izjavio je da je od Shefera zatražio i potpunu zaštitu za Srbe na Kosovu i njihove imovine, kao i verskih objekta, ističući da je glavna misija Kfora na Kosovu da štiti Srbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari